Словенија го ограничува количеството трансмасни киселини во прехранбените производи

Од:

Кондиторските и пекарските производи коишто се продаваат на словенечкиот пазар во иднина не смеат да содржат повеќе од два отсто трансмасни киселини од вкупната количина маснотии во еден продукт. Новиот правилник влезе во сила од вчера, но е предвиден и период од една година за прилагодување.

Трансмасните киселини се незаситени масни киселини коишто своите посебни својства ги добиваат по индустриска преработка на растителни масла, односно нивна хидрогенизација.

Според некои истражувања, тие предизвикуваат зголемување на холестеролот и можат да предизвикаат циркулациски болести, како што се артеросклероза, и болест на срцевите мускули. Затоа, постои тенденција на намалување на нивната употреба во прехрамбените производима.

Намалувањето на количината на трансмаснотиите, е дел од мерките од словенечката национална програма за прехрана, телесни активности и здравје, која го опфаќа периодот до 2025 година.

Би можело да ве интересира

Словенија ја призна Палестина

Катерина Ѓуровски

Словенија го одлага признавањето на Палестина

Словенија ја призна Палестина

Предраг Петровиќ

Словенката Сабина е пронајдена мртва, несреќната жена ја убиле нејзиниот сопруг и неговата љубовница

Словенците имаат нов највреден фудбалер – проценет на 40 милиони евра

Словенија протера руски дипломат, Русија најави одговор

Горан Наумовски