Корејците за спас од жештините конзумираат месо од куче

Од:

На Корејскиот полуостров трите најтопли денови во годината се викаат „самбок“.

Самбок корејскиот полуостров најчесто го посетува кон средината на јули и тоа е време кога Корејците на разни начини се обидуваат да ја вратат енергијата во нивните исцрпени тела по пат на храна, а на мени се не само месо од пиле и зајак, кои се меѓу најпопуларната храна за враќање на енергијата во Кореја.

Како во Јужна, така и во Северна Кореја освен популарната самгиетанг супа од пилешко и гинсенг, во последно време популарни се специјалитети направени од „најдобариот пријател на човекот“.

Во 2013 година, Централната корејска новинска агенција објави текст под наслов „Три најврели денови во летото и храна за ревитализација“ во Северна Кореја, а меѓу понудената храна се најде и храната направена од кучешко месо.

Во 2005 година во еден напис е препорачано конзумирање супа од куче која го зголемува имунитетот и спасува од жештините, а освен што можете да ја изедете препорачуваат во неа да си ги „киснете“ и нозете..

И покрај тоа, најпопуларната хрна за ревитализирање и понатаму е пилешка супа, но различни региони имаат различни обичаи.

Конзумирање на кучешко месо во Северна Кореа е се попопуларно, па така ширум Пјногјанг има се повеќе ресторани кои послужуваат кучешка супа.

Би можело да ве интересира

„Кралот на криптовалутите“ од домашен притвор се враќа во затвор

Горан Наумовски

Шерман разговараше со корејски и јапонски министри за Северна Кореја, војната во Украина

А1он

ВИДЕО: Јапонија и Кореја влегоа во 2021 година

Жарко Настоски

Ванг: Прашањата на Корејскиот Полуостров да се решат со дијалог

ЦСИС: Забележани знаци на активност во севернокорејскиот нуклеарен комплекс Јонгбјон

Сверна и Јужна Кореја ги отстрануваат минските полиња