Студија: Луѓето избегнуваат да имаат деца поради страв од климатска апокалипса во следната генерација

Од:

Луѓе загрижени за климатската криза одлучуваат да немаат деца поради страв дека нивните потомци ќе мораат да поминат низ климатска апокалипса – ова го покажува првата академска студија на оваа тема, според Гардијан.

Истражувачите испитале 600 луѓе на возраст од 27 до 45 години, кои веќе ги зеле предвид климатските промени во нивниот репродуктивен избор и откриле дека 96 отсто од нив се многу или крајно загрижени за благосостојбата на нивните потенцијални идни деца во светот со климатски промени.

На пример, една 27-годишна жена рекла: „Чувствувам дека не можам да раѓам деца на овој свет со чиста совест и да ги принудувам да се обидат да преживеат во апокалиптични услови“.

Тие ставови се засноваат на многу песимистички проценки за влијанието на глобалното затоплување врз светот, велат истражувачите.

Еден испитаник, на пример, коментира дека тоа „ќе му конкурира на светска војна во нејзиниот ужас“.

Студијата исто така открила дека некои луѓе кои веќе биле родители изразиле жалење што имаат деца.

Да се ​​има дете, исто така, потенцијално значи дека ова лице ќе произведува емисии на јаглерод во текот на целиот свој живот, што придонесува за климатска вонредна состојба, но само 60 отсто од испитаниците биле многу загрижени за овој отпечаток на јаглерод.

„Стравувањата за јаглеродниот отпечаток од раѓање деца обично се апстрактни и воздржани“, рече Метју Шнајдер-Мајерсон од сингапурскиот колеџ Јеил-НУС, кој ја водеше студијата, и додава: „Но, стравувањата за животот на постојните или потенцијалните деца се навистина длабоки и честопати беше срцепарателно да се погледнат одговорите – многу луѓе навистина ни кажаа што им лежи на душа“.

Бројот на луѓе кои ги вклучуваат климатските промени во своите репродуктивни планови како фактор, веројатно ќе се зголеми, рече Шнајдер-Мајерсон, бидејќи влијанието на глобалното затоплување станува поочигледно.

„За да се справиме со ова, навистина треба веднаш да дејствуваме за да се справиме со основната причина, а тоа се самите климатски промени“, инсистира тој.

Студијата, објавена во списанието Климатски промени, не откри статистички значајна разлика помеѓу ставовите на жените и мажите, иако жените сочинуваат три четвртини од испитаниците.

Една 31-годишна жена рече: „Климатските промени беа единствениот фактор за мене кога решив да немам биолошки деца. Не сакам да имам деца во светот што умира (и покрај тоа) јас навистина сакам да станам мајка”.

Истражувачите откриле дека 6 отсто од родителите признале дека чувствувале одредено каење за раѓањето деца.

Една 40-годишна мајка рекла: „Жал ми е што ги имам моите деца затоа што сум преплашена што ќе се соочат со крајот на светот поради климатските промени“.

Шнајдер-Мајерсон нагласи: „Бев изненаден – за родителите е крајно тешко да дадат изјава“.

Би можело да ве интересира

Гутереш: Климатските промени го зголемуваат ризикот од насилни конфликти

А1он

Гутереш апелира да се спречи климатската катастрофа

А1он

Пандемијата со Ковид-19 не го забави напредокот на климатските промени

Катерина Павлова-Николовска

Нуредини: Имаме амбициозни национални цели за намалување на влијанието на климатските промени

А1он

Повеќе од 200 милиони луѓе би можеле да мигрираат до 2050 година поради климатските промени

А1он

ОН: Бројот на климатски катастрофи петпати поголем за 50 години

А1он