Шкотски суд: Одлуката на Џонсон за суспензија на Парламентот е нелегална

Од:

Шкотски суд денеска ја прогласи одлуката на британскиот премиер Борис Џонсон да го суспендира Парламентот како нелегална, но не нареди укинување на суспензијата.
Комисија со три судии ја поддржа тужбата од група политичари од различни партии кои се спротивставија на тој потег на премиерот.

Денешната пресуда ја преиначува претходната пресуда на судот што минатата недела објави дека Џонсон не го прекршил законот.

Одлуката нема веднаш да влијае на суспензијата на британскиот Парламент, која започна вчера.
Судиите нагласија дека конечната одлука треба да ја донесе британскиот Врховен суд, што ќе расправа за тоа прашање во вторник.

Во денешниот заклучок на шкотскиот суд се наведува дека судиите едногласно изразиле уверување дека одлуката на Џонсон да го суспендира.

Би можело да ве интересира

Танкерот „Стена Имперо“ би можел да биде ослободен за неколку часа

Корбин: Се разбира дека ќе отслужам цел мандат ако победат Лабуристите

Јункер: Во Ирска ќе има гранични контроли во случај на Брегзит без договор

Татјана Ташкова

ВИДЕО: Нови протести на климатските активисти во Британија и Франција

ЕУ: Преговарачите се согласија да ги продолжат разговорите за Брегзит

ВИДЕО: Милиони луѓе учествуваат во глобалните протести за климата