Руските пратеници одобрија: Отсега и криминалците ќе можат да служат воен рок во Русија

Од:

Рускиот парламент усвои закон со кој на лицата со криминално досие им се дозволува да служат воен рок, од кој ќе бидат изземени лицата кои извршиле тешки кривични дела, се вели во образложението.

Руските медиуми пишуваат дека претставниците прифатиле и амандмани со кои се прецизирани кривичните дела за кои осудените нема да можат да влезат во служба.

Списокот вклучува саботажа, незаконско ракување со нуклеарни материјали или радиоактивни материи, поттикнување терористички активности и силување на малолетници.

За мажите, старосната граница за служба е поставена: 70 години за високи офицери и 65 години за оние со понизок воен чин.

Би можело да ве интересира

Добитниците на Нобеловата награда бараат ослободување на политичките затвореници во Белорусија

Затвореници во Германија одбија амнестија, сакаат Божиќ да го поминат во затвор

Горан Наумовски

Ритер: Руските војници бележат победи и постигнуваат сериозни успеси

Ритер: Руската армија е најдобра на планетава

Повеќето од палестинските затвореници кои можат да бидат ослободени се тинејџери

Горан Наумовски

Украински командант: Ситуацијата на бојното поле ескалира, Русите сакаат да се одмаздат

А1он