Европскиот суд на правдата ја казни Унгарија, Орбан ја нарече пресудата срамна

Од:

Унгарскиот премиер Виктор Орбан изјави дека пресудата на Европскиот суд на правдата, кој ја казни Унгарија поради непочитување на заедничката политика за азил на Европската унија и пресудата на ЕСП, е „срамна и неприфатлива“ и го обвини Брисел за „финансиска уцена“.

„Одлуката на ЕСП да ја казни Унгарија со 200 милиони евра и по милион евра дневно за одбрана на границите на ЕУ е срамна и неприфатлива. Изгледа дека илегалните мигранти им се поважни на бирократите во Брисел отколку на европските граѓани“, напиша Орбан на мрежата Х.

Европскиот суд на правдата денеска ја казни Унгарија со 200 милиони евра и дополнителни еден милион евра за секој ден доцнење, бидејќи не ја почитувала одлуката на судот.

Орбан на Фејсбук напиша дека Унгарија „нема да дозволи да биде финансиски уценувана од бриселските бирократи“.

„Ќе ги заштитиме нашите граници и ќе го заштитиме унгарскиот народ“, напиша Орбан.

Во декември 2020 година, ЕСП пресуди дека Унгарија не ги почитува европските политики поврзани со правото на признавање на меѓународната заштита и процедурите за враќање на илегалните мигранти.

Во тоа време, судот оцени дека е невозможно мигрантите кои влегуваат во Унгарија од Србија да поднесат барање за меѓународна заштита поради прописите на Будимпешта, дека нивното задржување во транзитните зони е незаконски и дека не се почитуваат европските процедури за враќање на одбиените баратели на азил.

Судот на ЕУ во денешната пресуда утврди дека Унгарија не ги презела потребните мерки за спроведување на пресудата од 2020 година и дека тоа го направила намерно, со што го прекршил принципот на соработка, сериозно поткопувајќи го принципот на солидарност и правичната поделба на обврските меѓу ЕУ. членови.

ЕСП ја оправда висината на казната со оценката дека „тоа неисполнување на своите обврски претставува невидено и особено сериозно кршење на правото на Унијата“.

Поради својата политика кон барателите на азил, Унгарија во неколку наврати беше критикувана од Европската комисија, а големи делови од унгарскиот систем за азил беа прогласени за нелегални од страна на ЕСП.

Би можело да ве интересира

Грчки граничар е ранет во престрелка во близина на грчко-турската граница

Орбан: И Трамп и Фицо беа нападнати затоа што се противат на војната

Катерина Ѓуровски

Ако победи Трамп, финансискиот товар за помош на Украина ќе се промени на штета на ЕУ тврди Орбан

Катерина Ѓуровски

ВМРО-ДПМНЕ: Каматната стапка на парите од Унгарија е двојно помала од еврообврзницата што ја зедоа СДСМ и ДУИ

ВМРО-ДПМНЕ ја носи Македонија во политичко и финансиско заложништво на друга држава обвинува СДСМ

Орбан во „мировната мисија“ се сретна и со Трамп

Катерина Ѓуровски