ВИДЕО: 20 години нè трујат со жива – ја има во почвата, воздухот, подземните води, а допрва ќе испитуваме каде и колку

Од:

Над 30.000 тони екстремно опасен отпад, несоодветно складиран, нè труе повеќе од 20 години.

dobivaj vesti na viber

Во темпираната хемиска бомба ОХИС има околу осум тони жива, кои десет години се оставени да течат насекаде во погонот за електролиза. Огромни количини веќе се во подземните води, а оттаму и во почвата, храната што се произведува тука, а може да ја има и во воздухот. Во ризик се сите околни населби – Лисиче, Пинтија, Драчево, Кисела Вода, Усје и сите околни сè до реката Вардар.

Најголем проблем е што никој не знае каде и колку ја има, допрва преку проект на Министерството за екологија, Канцеларијата за ПОПС, ќе испитуваме каде и колку ја има.

Зошто оставаме ОХИС 20 години да ги труе скопјани? Зошто ниту една влада до сега немала волја сериозно да засука ракави и да најде пари за заштита на здравјето и животот на сите во главниот град?

Гледајте во анализата на „Скен“

Би можело да ве интересира

ВИДЕО: Ќе го умрат ли Боки 13 во затвор? Во какви услови живеат затворениците во Идризово

Анита Петровска Рајковиќ

Проверете си: „Телеком“ ги зголеми сметките, а рокот од 30 дена да реагирате истекува за некој ден

Анита Петровска Рајковиќ

ВИДЕО: Трошат наши пари, а за отчет како да им брцаш в џеб – Политичарите сè поарогантни

Анита Петровска Рајковиќ

ВИДЕО: Сè повеќе измамени граѓани – „Скен“ ги открива сценаријата што ги користи „Ало, мафијата“

Анита Петровска Рајковиќ

ВИДЕО: Цени растат – плати исти, кој се богати додека граѓаните тонат во сиромаштија?

Анита Петровска Рајковиќ

ВИДЕО: Путин го крена светот на нозе – НАТО се мобилизира, страв од нуклеарки

Анита Петровска Рајковиќ