ВИДЕО: Загадениот воздух нè убива – никој не е загрижен, само добро се глуми

Од:

И повторно Скопје е меѓу најзагадените градови во светот. Одеднаш се растрчаа сите да го решавале проблемот со загаденост на воздухот и по којзнае кој пат ќе правиме скапи студии да сме утврделе што загадува – а тоа го правиме 20 и кусур години и никако да мрднеме. Надлежните предлагаат алтернативи – пешачење, возење велосипед и користење јавен превоз за да сме го намалеле загадувањето.

Реално, никој не е растрчан или загрижен, само добро се глуми.

А дека загадениот воздух полека, но сигурно, нè убива – не е тајна. Во скопскиот воздух не се проблем само често споменуваните ПМ 10-честички, ретко или никој не споменува што сè друго дишеме. Јаглеродниот моноксид, азотниот диоксид, сулфурниот диоксид и оловото ја прават астмата потешка и честа, предизвикуваат рак на белите дробови и претставуваат водечки фактор за кардиопулмонална смрт.

Ништо не помага, дури ни чудесниот медицински јаглен во оваа ситуација е немоќен. Само едно нешто може да помогне – гледајте во анализата на „Скен“.

Би можело да ве интересира

(ВИДЕО) Новогодишна депресија во Скопје: Кој ја украде новогодишната магија?

Анита Петровска Рајковиќ

Видео: Кој стои зад дојавите за бомби?

Анита Петровска Рајковиќ

ВИДЕО: Ќе го умрат ли Боки 13 во затвор? Во какви услови живеат затворениците во Идризово

Анита Петровска Рајковиќ

ВИДЕО: 20 години нè трујат со жива – ја има во почвата, воздухот, подземните води, а допрва ќе испитуваме каде и колку

Анита Петровска Рајковиќ

Проверете си: „Телеком“ ги зголеми сметките, а рокот од 30 дена да реагирате истекува за некој ден

Анита Петровска Рајковиќ

ВИДЕО: Трошат наши пари, а за отчет како да им брцаш в џеб – Политичарите сè поарогантни

Анита Петровска Рајковиќ