tutunari

Економија

Новоформираните тутунски здруженија бараат зголемување на цената на тутунот за 35 отсто

А1он
За преку 35 отсто треба да се зголеми цената на тутунот за да има реална исплатливост и повисоки цени за новата реколта. Понуденото зголемување за
Економија

Сојуз на земјоделски здруженија: Да не се потпишуваат договорите за новата реколта тутун без зголемување од 20 отсто

А1он
Тутунарите да не ги потпишуваат договорите со откупните компании за новата реколта тутун додека цените не се зголемат за 20 насто, бара и апелира Сојузот
Економија

Талески: Постигната рекордна цена на тутунот, парите кај тутунарите до крајот на годината

А1он
Оваа година е година на рекордни приходи на тутунопроизводителите. Постигната е досега рекордна цена за откупен тутун. Просечната откупна цена за килограм тутун од годинешнава
Економија

Николовски: Откупот на тутунот се одвива непречено, досега се откупени 74% од договорното производство

А1он
Според податоците од Државниот инспекторат за земјоделство, досега се откупени околу 74% од вкупното договорено количество на тутун, односно околу 16.500 тони од вкупно 22
Економија

Шест градоначалници и четворица пратеници од Пелагонискиот регион бараат измени во Законот за тутун

А1он
Да има измени во Законот за тутун, а иницијативата до Собранието ќе се поднесе идната недела, констатираа шест градоначалници и четворица пратеници од Пелагонискиот регион
Економија

Во Прилеп се покренува иницијатива за измени во Законот за тутун

А1он
Прилепскиот градоначалник Борче Јовчески преку попладневна средба денеска со дел од тутунските здруженија од регионот ја почна иницијативата за будно следење на текот на откупот,
Економија

Отворени се сите пунктови за откуп на тутунот, просечната цена е 181,6 денари

А1он
Денеска и официјално, законски почна откупот на тутутнот во земјава. Сите осум откупувачи ги отворија 173-те пункта. Досега се откупени 2050 тони по просечна цена
Економија

Почна откупот на тутунот, тутунарите очекуваат добра цена поради квалитетниот род

А1он
Почна откупот на тутунот од годинашната реколта. Денеска се отворени 20 од 173 откупни пункта во државата. Пунктови отворија Прилепскиот тутунски комбинат, „Сокотаб“ од Битола
Економија

Почна исплатата на дополнителните средства за тутунарите

А1он
Владата на Република Северна Македонија преку Генералниот секретаријат ја почна исплатата на финансиската поддршка за 19.060 тутунари со вкупна вредност од 300 милиони денари во