recikliranje

Економија

ВИДЕО: Од идната година во функција машината за конвертирање пластична амбалажа и лименки

А1он
Во откомври годинава треба да биде готов прототипот, а во јули 2021-ва и финалната верзија на вендинг машината за конвертирање пластична амбалажа и лименки што
Магазин

Новите хартиени сламки на Мекдоналдс не можат да се рециклираат

А1он
Новите хартиени сламки на Мекдоналдс, за кои американската компанија за брза храна ги опишува како еколошки, не можат да се рециклираат, објави Би-Би-Си. Мекдоналдс минатата
Македонија

Се зголемува свеста за селектирање отпад, младите помалку го прават тоа

А1он
Зголемена е свеста кај граѓаните за селектирање на отпадот, но младите од 18 до 30 години во значително помал број селектираат отпад, покажува најновото истражување
Македонија

Изработена мапа со маркирани локации каде може да се селектира стакло, хартија или пластика

А1он
Мапа на која се маркирани сите локации каде може да се селектира стакло, хартија или пластика изработи компанијата Пакомак со цел контејнерите за рециклирање да
Свет

Европејците до 2025 година ќе мора да рециклираат половина од отпадот

А1он
Европските домаќинства и стопанството ќе мора да рециклираат најмалку 55 отсто од својот комуналент отпад до 2025 година, предвидуваат поострите прописи усвоени од Европскиот парламент.
Македонија

Основци собраа над 32 тони амбалажа од пластика со проектот „Рециклирање?! – КАЖИ ДА!“

А1он
Учениците од основните училишта во Карпош, Центар, Гази Баба, Кисела Вода, Ѓорче Петров, Аеродром, Чаир и Бутел годинава собраа над 32 тона амбалажа од пластика
Македонија

Бардароски: Поголема соработка за исполнување на националните цели за рециклирање на амбалажен отпад

А1он
Асоцијацијата на секундарни суровини и рециклатори при Стопанската комора на Македонија бара соработка со јавните комунални претпријатија и со општините за да може да се