pakomak

Економија

ВИДЕО: Од идната година во функција машината за конвертирање пластична амбалажа и лименки

А1он
Во откомври годинава треба да биде готов прототипот, а во јули 2021-ва и финалната верзија на вендинг машината за конвертирање пластична амбалажа и лименки што
Магазин

Твитерџиите викендов ќе прават елка од пластични шишиња во Скопје

А1он
Традиционално пред Нова година, твитерџиите повторно се организираат за правење на елка од пластични шишиња. Целта на настанот е да се подигне свеста за рециклирање
Македонија

Изработена мапа со маркирани локации каде може да се селектира стакло, хартија или пластика

А1он
Мапа на која се маркирани сите локации каде може да се селектира стакло, хартија или пластика изработи компанијата Пакомак со цел контејнерите за рециклирање да
Македонија

Пакомак: Системот за селектирање отпад не се спроведува доследно

А1он
Поголем број од компаниите не се грижат за својот отпад, а само неколку платиле глоба поради непочитување на Законот, смета компанијата „Пакомак“. Според нив, од
Македонија

Конкурсот „Отпад за уметност“ докажа дека креативноста нема граници

А1он
„Мотор” од делови од пластични шишиња, лименки од кафе и картон од авторот Дарко Базерко, како и „голум” од гимназијата „Никола Карев“ од Скопје, добитници
Македонија

31.9 % од Македонците го селектираат отпадот од амбалажа во нивното домаќинство

А1он
61,4 проценти од граѓаните во Скопје го селектираат амбалажниот отпад во своето домаќинство, a 66,9 % од Македонците доброволно би учествувале во некоја еколошка акција