poezija

Култура

Литературниот клуб „Кирил Пејчиновиќ“ Тетово распиша конкурс за најдобра необјавена песна

А1он
Литературниот клуб „Кирил Пејчиновиќ“ при Центарот за култура „Иљо Антески-Смок“ од Тетово го распиша годинашниот конкурс за најдобра необјавена песна за деца и возрасни. Конкурсот
Култура

Објавен поетски зборник „Литературно шаренило на Балканот“

А1он
Објавен е зборник „Литературно шаренило на Балканот“ – мултикултурно издание како синтеза на поетски творби на поетите што живеат и творат во земјава, а се
Култура

„Дневник број 13“ – трета стихозбирка на Надица Караколева

А1он
„Дневник број 13“ е насловена стихозбирката на младата македонска поетеса Надица Караколева која содржи четириесетина лирски песни. Во нив поетесата ја негува својата автохтона поетика
Култура

„Од оваа страна“, нова поетска книга од Весна Ацевска

А1он
„Од оваа страна“ е новатата стихозбирка на македонската поетеса Весна Ацевска. Книгата се појави во рамки на едицијата „Современа македонска поезија“, во издание на „Дијалог“
Култура

Објавена дебитантската поетска книга на Стефан Костоски „Гирланда“

А1он
Првата поетска збирка од Стефан Костоски, „Гирланда“.деновиве излезе од печат во издание на „Современост“ Книгата содржи триесетина песни пишувани во раздобје од повеќе години. -Стиховите
Култура

Ристо Василевски и Веле Смилевски македонски учесници на Московскиот фестивал на словенските поезии

А1он
Вчера во Москва заврши Дванаесеттиот меѓународен фестивал на словенските поезии на кој учествуваа и македонските поети Ристо Василевски и Веле Смилевски. – Годинашниот фестивал, одржан
Култура

Збирката „Идемо даље” од Авдулах Рамчиловиќ објавена во Скопје

А1он
По повеќе објавени книги, денес во Скопје излезе од печат збирката поезија на Авдулах Рамчиловиќ на босански јазик „Идемо даље“. Ова е прва збирка на