malcinstva

Регион

Пратеникот во албанскиот Парламент Стерјовски бара да се уважи извештајот на Народниот правобранител за малцинствата

А1он
Пратеникот од Македонска алијанса за европска интеграција  (МАЕИ) во албанскиот Парламент, Васил Стерјовски, на денешната пленарна седница позитивно го оцени извештајот за работата на Народниот
Македонија

АОПЗ: Усвојување на измените на Законот за правата на малцинските заедници

А1он
Парламентот да ги усвои измените и дополнувањата на Законот за унапредување и заштита на правата на припадниците на заедниците кои се помалку од 20 отсто
Македонија

МД „Илинден“: Изјаснувањето на етничката и верска припадност да биде задолжителна

А1он
Македонското друштво „Илинден“ и огранокот за Голо Брдо го поздравуваат чекорот на албанските власти на формуларот за попис, што ќе биде спроведен во 2020 година
Македонија

Резолуцијата на ФУЕН за Македонците во Албанија објавена на три јазици

А1он
Федералната унија на европските малцинства – ФУЕН, Резолуцијата со која се поддржуваат Македонците во Албанија во барањата за надминување на проблемите, ја објави на три
Македонија

ФУЕН изгласа резолуција со која ги поддржува барањата на Македонците во Албанија

А1он
Федералната унија на европските малцинства-ФУЕН (Federal Union of European Nationalities) на 63-от Конгрес што се одржува во Леуварден, Холандија, едногласно усвои Резолуција предложена од македонското
Македонија

Ѓурѓај на средба со претставниците на словенските малцинства од Европа

А1он
Претседателот на македонско друштво „Илинден” со седиште во Тирана, Никола Ѓурѓај, кој учествува на 63 Конгрес на Унијата на европските националности, ФУЕН учестуваше на работниот
Македонија

Состанок на Комисијата за Спогодбата за заштита на малцинствата во Македонија и Хрватска

А1он
Во Скопје денеска ќе се одржи третиот состанок на Меѓувладина мешовита комисија (ММК) за спроведување на Спогодбата за заштита на македонското малцинство во Република Хрватска
Македонија

Стерјовски: Во Албанија единствено живее македонско малцинство

А1он
Во албанскиот законодавен дом се одржа јавна расправа за Нацрт- законот за заштита на малцинствата, на која учествуваше шефот на дипломатијата Дитмир Бушати, како и
Македонија

Нацрт-законот за малцинства во Албанија на јавна распарава

А1он
Во функција на донесување на законот за малцинства во Албанија, неговата драфт верзија е на јавна распарава, а албанското Министерството за надворешни работи преку јавен