lekovi

Македонија

Дончев: Граѓаните ќе имаат придобивки од укинувањето на квотите за лекови на рецепт

А1он
Укинувањето на квотите за лекови на рецепт ќе почне од 1 октомври годинава. Од тогаш ќе почне спроведувањето на нулта фазата, во која при препишување
Македонија

Филипче: Со укинувањето на квотите за лекови на рецепт го решаваме деценискиот проблем со недостигот на лекови

А1он
Целосното укинување на квотите за лекови на рецепт почнува на 1 октомври, информира Министерството за здравство и додава дека минатиот месец се укинаа квотите за
Економија

Намалено ДДВ-то на одредени лекови и на топлинската енергија

А1он
Владата денеска во рамки на 150.седница ја усвои Предлог – одлуката за изменување и дополнување на одлуката за определување на добрата и услугите кои подлежат
Македонија

Укинувањето на квотите за лекови стартува во периодот од 1-ви септември до 1-ви октомври

А1он
Премиерот Зоран Заев денеска најави дека решението за лекови без квоти треба да стартува во периодот од 1-ви септември до 1-ви октомври, до кога надлежните
Македонија

776 аптеки ќе добијат 12 000 денари зголемени квоти и за март

А1он
Седумстотини седумдесет и шест приватни здравствени установи-аптеки, со кои Фондот за здравствeнo осигурување во моментов има склучено договор, за месец март 2019 година, ќе добијат
Свет

Експертите алармираат: Расте резистентноста на антибиотици во ЕУ

А1он
Последниот извештај на Европската агенција за безбедност на храна и на Европскиот центар за превенција на болести, констатира зголемување на отпорноста на антибиотиците кај населението
Македонија

Нова распределба на квоти за лековите за да им бидат подостапни на граѓаните

А1он
Почнува нова распределба на квотите за лекови во аптеките со кои Фондот за здравствено осигурување има склучено договор, а треба да овозможи осигурениците да имаат
Македонија

Филипче: Набавката на лекови за малигни заболувања ќе се централизира, рекорден буџет за осигурениците на ФЗОМ

А1он
Најскапата онколошка терапија со години наназад ја набавуваат четири клиники. Со тој дисперзиран начин на набавка тендерските постапки траат многу долго, а пациентите многу често