invaliditet

Македонија

Велешанката со инвалидитет која плати казна за паркирање на место за инвалиди: Добив извинување, ама ќе се жалам

Орце Костов
Велешанката со инвалидитет, Билјана Гаврилова-Станковска која доби казна од 3.000 денари од ЈП Градски паркинг Скопје затоа што паркирала на место обележано за инвалиди, доби
Македонија

Заев: Конвенцијата на ОН за правата на лицата со попреченост се имплементира со силно темпо, продолжуваме според принципот „ништо за нив – без нив“

А1он
Претседателот на Владата Зоран Заев заедно со Спасе Додевски – координатор со Националното координативно тело за имплементација на Конвенцијата на ОН за правата на лицата
Македонија

Меѓународен ден на лицата со посебни потреби

А1он
Трети декември се одбележува како Меѓународен ден на лица со посебни потреби. На овој ден најмногу внимание се посветува на потребите и проблемите кои ги
Македонија

„Без ограничувања“: Поголема пристапност за лицата во ортопедски колички

А1он
Едукативно-тематска работилница како завршен промотивен настан во рамки на проектот „Хронични компликации кај лицата со параплегија и квадриплегија во Македонија“ се одржа во Скопје. Настанот
Македонија

Конференција за трансформација кон одржливо и флексибилно општество за лицата со инвалидност

А1он
„Трансформација кон одржливо и флексибилно општество за лицата со инвалидност“ е темата на меѓународната конференција што денеска почнува во Охрид. Конференцијата се одржува по повод