invalidi

Македонија

„Сите сме исти” – Јанкула од Мала Преспа го донира својот трициклот на лица со попреченост

А1он
Васил Јанкула од Мала Преспа, кој боледува од детска целебрална парализа, човек со огромна волја, оптимистички дух и храбро срце, го донира неговиот трицикл на
Македонија

Дебата „Погледни ги способностите – состојбите и предизвиците во вработувањето на лицата со хендикеп“

А1он
Јавна дебата на тема „Погледни ги способностите – состојбите и предизвиците во вработувањето на лицата со хендикеп“ ќе се одржи денеска во организација на Полио
Македонија

Конференција за трансформација кон одржливо и флексибилно општество за лицата со инвалидност

А1он
„Трансформација кон одржливо и флексибилно општество за лицата со инвалидност“ е темата на меѓународната конференција што денеска почнува во Охрид. Конференцијата се одржува по повод
Македонија

Марш за покревање на јавната свест за проблемите на лицата со параплегија и квадриплегија

А1он
Националниот сојуз на лица со телесен инвалидитет на Македонија – Мобилност Македонија денеска организира марш за покревање на јавната свест за проблемите со кои се
Македонија

Штипското Здружение на телесни инвалиди бара субвенционирање на сметките за вода

А1он
Штипското Здружение на телесни инвалиди „Мобилност“ бара нивните членови целосно или делумно да бидат ослободени од плаќање надоместок за потрошена вода. Претседателот на здружението „Мобилност“,
Македонија

Кампања „Некултурата не е инвалидитет“ за правата за паркинг простор на лицата со инвалидитет

А1он
Најголемиот трговски центар во земјава Скопје Сити Мол започнува со кампања наречена „Некултурата не е инвалидитет“ којашто има за цел да помогне во подигање на
Македонија

Мултимедијален инклузивен хепенинг „Можеме! Знаеме! Умееме!“

А1он
Мултимедијален инклузивен хепенинг „Можеме! Знаеме! Умееме!“ со цел изедначување на правата на лицата со попреченост, хендикеп или посебни потреби ќе се одржи денеска во паркот
Македонија

Воведување лична асистенција за социјална вклученост на лицата со попреченост

А1он
Услуги за лична асистенција и професионална рехабилитација, обезбеди двегодишниот проект „Унапредување на услугите за социјална вклученост”. На презентацијата на придобивките од воведувањето на услугите денеска