bugarija dogovor

Македонија

Захариева: Бугарија не го оспорува идентитетот, а Македонија да го спроведе Договорот

А1он
Бугарија со години беше еден од најсериозните поддржувачи на Северна Македонија и навистина сакам да порачам – потпишавме еден договор, двајцата премиери ставија потписи на
Македонија

Османи: Очекувам овој период да го искористиме за да постигнеме компромис со Бугарија

А1он
Очекувам дека овој период ќе го искористиме за да разговараме и да се обидеме да постигнеме компромис и договор во рамки на Договорот за добрососедство
Македонија

Захариева се надева дека Мешовитата комисија ќе продолжи да работи веднаш по завршување на изборите

А1он
Бугарската министерка за надворешни работи Екатерина Захариева се надева дека Мешовитата македонско-бугарска експертска комисија за историски и образовни прашања ќе продолжи со својата работа веднаш
Македонија

Ѓоргиев: Умерен оптимист сум за изнаоѓање решение за Гоце Делчев

А1он
Заедничката македонско-бугарска комисија за историски и образовни прашања паузира во активностите и ќе нема средби до завршувањето на изборите кај нас, но контактите не се
Македонија

Крстевски: Архивите на Бугарија и Северна Македонија заедно ќе објават документи за истакнати личности

А1он
Архивите на Северна Македонија и Бугарија согласно Договорот за соработка меѓу двете институции, заедно ќе објават документи за истакнати историски личности, а изборот ќе го
Македонија

Работата на Македонско- бугарската комисија не е прекината, туку паузира поради изборите

А1он
Работата на Мешовитата македонско – бугарска комисија за историски прашања не е прекината, како што тврди претседавачот на бугарскиот тим Ангел Димитров, туку привремено паузира
Македонија

Димитров: Неизвесно продолжувањето на работата на Македонско-бугарската комисија

А1он
Претседавачот на бугарскиот тим од Мешовитата македонско-бугарска експертска комисија за историски прашања Ангел Димитров изјави дека е неизвесно продолжувањето на работата на комисијата која, според