blaze koneski

Култура

Централно чествување за Конески во Небрегово

А1он
Во Небрегово, родното место на Блаже Конески, се одржа централното чествување по повод 100-годишнината од неговото раѓање и 20-годишнината од фондацијата за македонски јазик „Небрегово“.
Култура

Сто години од раѓањето на Блаже Конески во Кинотека – кратки документарни филмови и откривање на мурал во чест на великанот

А1он
По повод 30 години независност Република Северна Македонија и 100 години од раѓањето на Блаже Конески вечер со почеток од 20 часот во Кинотеката ќе
Култура

Тркалезна маса „Блаже Конески во наставата по македонски јазик, литература и култура на странските универзитети“

А1он
Со заложби на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје (МСМЈЛК при УКИМ), благодарение на посветеноста
Култура

Во НУБ дигитална изложба по повод 100-годишнината од раѓањето на Блаже Конески

А1он
Националната и универзитетска библиотека (НУБ) „Св. Климент Охридски“ – Скопје, денеска во рамки на одбележувањето на 100-годишнината од раѓањето на Блаже Конески ќе ја постави
Култура

Драмски театар – Скопје со омаж под наслов „#Драмски за Конески“ ќе ја одбележи стогодишнината од раѓањето на Блаже Конески

А1он
Драмскиот театар од Скопје со омаж под наслов „#Драмски за Конески“ ќе ја одбележи стогодишнината од раѓањето на великанот и доајенот на македонската литература и
Култура

Виртуелна промоција на зборникот „Конески на 11 јазици“

А1он
Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура (МСМЈЛК) при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје (УКИМ), денеска ќе го промовира зборникот „Конески на
Култура

Друштвото на писатели во Небрегово ќе ја одбележи стогодишнината од раѓањето на Конески

А1он
Пред спомен-домот на Блаже Конески во Небрегово, членови на Друштвото на писатели на Македонија, денеска ќе читаат стихови и ќе говорат во чест на овој
Култура

Во Битола се одржа литературно читање „Конески“

А1он
Македонско научно друштво-Битола и Педагошки факултет при Универзитетот „Св.Климент Охридски“ одржаа литературно читање со наслов „Конески“ посветено на 100-годишнината од раѓањето на академик Блаже Конески.