Отворен конкурсот за 2013 година за Балканската стипендија за новинари

Од:

Новинари со искуство од Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија,Хрватска, Косово, Македонија, Црна Гора, Романија и Србија, се поканети да аплицираат за седмата по ред Balkan Fellowship for Journalistic Excellence programme.

Секоја година, преку тој конкурс се избираат десет новинари кои ќе добијат финансирање и професионална поддршка да спроведат детално истражување на тема важна за регионот и за Европската унија.

Областа за истражување оваа година е „Интегритет“. Кандидатите кои ќе бидат избрани да земат учество во програмата од страна на независна комисија и ќе добијат стипендија во износ од 2.000 евра како и дополнителна финансиска поддршка во износ до 2.000 евра за покривање на патните и истражувачките трошоци.

На најдобрите три истражувања, независната комисија ќе им додели награди од 4.000, 3.000 и 1.000 евра. Завршните текстови ќе бидат објавени на англиски јазик и на локалните јазици, во познати регионални и меѓународни медиуми.

Стипендиската програма е основана во 2007 година од страна на фондациите Robert Bosch и ERSTE, во соработка со Балканската мрежа за истражувачко новинарство, BIRN, со цел промоција на новинарска извонредност и развиено прекугранично известување.

Крајниот рок за поднесување на апликациите е 5 (петти) март, 2013г. Формуларите за аплицирање, упатства и дополнителни информации за стипендијата се достапни на: fellowship.birn.eu.com.

Би можело да ве интересира

Новинарите летале со Бајден во претседателскиот авион и краделе навлаки за перници, чинии…

Предраг Петровиќ

Извештај за безбедноста на новинарите: Продолжуваат заканите, притисоците и ограничувањата врз медиумските работници

Истражување: Над половина медиумски работници имаат потпросечни плати, во онлајн-медиумите секој трет е пријавен со полно работно време

Повеќе новинари беа убиени во 10 недели војна во Газа отколку за една година во сите други земји

Најмалку 48 новинари загинаа во војната меѓу Израел и Хамас

(ВИДЕО) „Нашата работа е за јавноста, не за пред колегите“: Новинарите на протест пред Граѓански суд

Орце Костов