Лажна вест: Мерко јадел со сила за 27.000 евра за да им помогне на кафеаните

Од:

Интернет-страниците „Лидер“ и „Мквести.мк“ објавија лажна изјава од градоначалникот на Струга, Рамиз Мерко во која наводно тој се правда за потрошените пари за репрезентација. Двата портали ја пренесуваат изјавата, иако е објавена од сајт за сатира и не е дадена од градоначалникот.

И порталот „Прессингтв“ објави вест со наслов: „Мерко потрошил 27.000 евра по кафани за да ги помогне угостителите“ и истите цитати, но потоа ја избриша.

Реобјавувањето на веста со наводна изјава на градоначалникот Мерко со која го правда трошењето доаѓа откако порталот „Кооперација.мк“ објави сатирична вест со измислена изјава, категоризирајќи ја во „сатира“.

Би можело да ве интересира

(ВИДЕО) Казни ако ширите лаги дури и да не сте знаеле – како да се заштитите?

Анита Петровска Рајковиќ

ВИДЕО: Споделувате ли се и сешто на интернет, помагате во ширење лаги – како да се заштитите

(ВИДЕО) Видео од позната игрa место од Украина, ТВ објавија, експерти коментираа – лаги на кои наседнаа сите

(ВИДЕО) Казни ако споделувате лаги на социјални мрежи – затвор, пари, што вели македонскиот закон

Анита Петровска Рајковиќ

ВИДЕО: Киднапер на деца во Скопје, мртви средношколци во парк – наседнавте ли на лажни вести?

Анита Петровска Рајковиќ

Политичките партии и медиумите главни готвачи на дезинформации и лажни вести во регионот