(ВИДЕО) Казни ако споделувате лаги на социјални мрежи – затвор, пари, што вели македонскиот закон

Од:

Не сте без одговорност ако споделувате и пишувате се и сешто на социјалните мрежи.

Иако во Македонија не постои посебен закон за објавување на невистини, сепак и во минатото се случувало граѓани да одговараат за она што го објавиле на социјалните мрежи. Посебно доколку со таа објава се крши некој од веќе предвидените закони. А закони има.

Прво ќе бидете повикани во полициска станица, а доколку вашата објава предизвикала други потешки последици, можно е да си добиете прекршочна, но и кривична пријава, зависно од делото под кое ќе бидете обвинети.

Казната може да е парична, но и казна затвор.

Но и во Македонија веќе се размислува да се изврши измена на законот и категоријата дезинформации да се вметне.

Погледнете во  анализата на „Скен“

 

Видеото е изработено во соработка со Институтот за комуникациски студии во рамките на проектот „Користи факти“, кој е поддржан од Британската амбасада во Скопје.

Би можело да ве интересира

Тодоровиќ се спасува од предметот за „Скопје 2014“ благодарение на измените во Кривичниот законик

Александар Тодески

ВИДЕО: Запалени фотографии на протестот пред Влада и порака дека законските измени нема да аболицираат никого

(ВИДЕО) Мајка се расплака на протестот пред влада: Што ќе правам ако си го изгубам детето

Александар Тодески

Ако имате информации за Онкологија пријавете во Обвинителство – три предмети за продажба на лекови веќе се во процедура

Анита Петровска Рајковиќ

Се вртеле милиони – групата на наркобосот од Грчец продавала грам кокаин за 100 евра низ цела Македонија

Анита Петровска Рајковиќ

Обвинителството започна истрага за убиството во Виничани