ВИДЕО: Споделувате ли се и сешто на интернет, помагате во ширење лаги – како да се заштитите

Од:

Целта на креаторот на лажна информација е да изгледа толку итна, толку потребна да ве натера веднаш да ја споделите. И ќе го сторите тоа верувајќи, мислејќи дека помагате.

Имало случаи кога социјалните мрежи помогнале токму на овој начин. Да се најде изгубено лице, да се најде изгубено милениче и слично. Токму на таа карта играат и креаторите на лажни информации – на картата добрина и желба на корисниците на социјалните мрежи да помогнат .

Сепак не е ниту убаво чувство, а се ризикува и одговорност доколку споделите лажна информација.

Како да проверите, како да се заштитите од лажни информации, погледнете во анализата на „Скен“

 

Видеото е изработено во соработка со Институтот за комуникациски студии во рамките на проектот „Користи факти“, кој е поддржан од Британската амбасада во Скопје.

Би можело да ве интересира

Една четвртина од младите се пречесто на социјалните мрежи, според нив, партиите се најголем извор на неточни информации

Орце Костов

Флорида ќе им забрани на децата под 14 години да користат социјални мрежи

Катерина Ѓуровски

(ВИДЕО) Онлајн медиумите и социјалните мрежи се најчест извор на граѓаните на информации за политика

Орце Костов

(ВИДЕО) Казни ако ширите лаги дури и да не сте знаеле – како да се заштитите?

Анита Петровска Рајковиќ

(ВИДЕО) Видео од позната игрa место од Украина, ТВ објавија, експерти коментираа – лаги на кои наседнаа сите

(ВИДЕО) Казни ако споделувате лаги на социјални мрежи – затвор, пари, што вели македонскиот закон

Анита Петровска Рајковиќ