Во древна египетска гробница пронајдени 34 мумии, две од нив се чудно испреплетени

Од:

Египетски и италијански археолози откриле најмалку 34 мумии во градот Асана на југот на Египет.

Мумифицираните остатоци од античките жители на оваа област потекнуваат од доцниот фараонски и грчко-римски период, односно од 6-тиот век п.н.е. до 4-тиот век од н.е.

Откритието е навистина неверојатно, бидејќи експертите покрај мумиите, пронајдоа разни артефакти, вклучувајќи керамика, насликани погребни маски и дрвени статуи. Тие, исто така, ископале битуменски вазни односно земјена смола, кои биле користени во мумификација и носитела, со кои најверојатно биле пренесени мртвите тела на гробницата.

Хиероглифите укажуваат на тоа дека гробницата, скриена под песокот му припаѓала на познатиот трговец Тјт.

Кога бил откриен влезот, археолозите влегоа од врвот до центарот на гробот што беше запечатен со ѕид и се состоеше од два надгробни споменици.

Во главната комора биле пронајдени повеќе од 30 мумифицирани тела на жени, деца и мажи и четири додатни мумии во страничната просторија во гробницата.

Археолозите откриле и две испреплетени мумии за кои се претпоставува дека станува збор за мајка и дете.

Би можело да ве интересира

Богат и разновиден археолошки материјал најден на наоѓалиштето Чаир рид во неготинско Тремник

Ана Ололовска

Во Канада откриени фосили од животно од праисторијата

Ана Ололовска

Старогрчки храм и бродови полни со богатство откриени во „египетската Атлантида“

Татјана Ташкова

Камениот саркофаг се носи на локалитетот „Скупи“, го поседувало полско семејство

Ана Василевска

Министерот Исмаили го посети археолошкиот локалитет „Градиште“ – Девол Град

Ана Ололовска

Во Стоби откриена скулптура на богот Дионис со пантер