Неандерталците и луѓето – први и вистински соседи

Од:

Според резултатите од најновата студија која го истражувала односот на првите жители на земјата што оделе на нозе, очигледно е дека луѓето и неандерталците живееле заедно, па дури и постои и голема веројатност тие да се „вкрстиле“ меѓусебно.

Камени секири и стрели со остри врвови се пронајдени кај двата вида во пештерите во северниот дел на Израел.

Наодите ги објави списанието „Тајмс“, а археолозите веруваат дека тие живееле во меѓусебна хармонија во крајбрежниот планински венец кадешто сега соседите војуваат.

Ниту на една од коските пронајдени во Нахал Ме’арот, место под заштита на УНЕСКО, не се пронајдени фатални повреди што укажува на фактот дека на почетокот луѓето и неандерталците живееле во мир пред 80.000 години.

Генетските истражувања покажаа дека кај модерните Европејци 1 од 4 гени потекнува од неандерталеците кои загинаа пред 28.000 години.

Би можело да ве интересира

ОН: Озонската обвивка постепено се обновува

Ана Ололовска

Денеска почнува зимата

Ана Ололовска

ЕСА разгледува можност за пренос на енергија од вселената на Земјата

А1он

Научна студија: Никаде на Земјата дождовницата не може да се пие

Ана Ололовска

Египет ги изложи неодамна откриените артефакти стари 2.500 години

Предраг Петровиќ

Ден на планетата Земја 2022: Инвестирајте во нашата планета

Ана Ололовска