Југословенскиот брод „Галеб“ оди на реставрација

Од:

Бродот за морнаричка обука „Галеб“ од времето на поранешниот „доживотен претседател“ на СФР Југославија, Јосип Броз Тито, вчера пристигна од хрватското бродоградилиште Далмонт во Краљевица, до бродоградилиштето „Виктор Ленац“. Причината е чистење и обнова на пловилото, коешто ќе трае околу еден месец.

Се работи за целосна санација, реставрација и пренамена. Покрај миењето и отстранувањето на бигорот во бродот, ќе бидат заменети челичните плочи на подводниот и површинскиот дел од надворешниот дел од трупот, демонтирање на сидрото, заштита од корозија, како и некои други неопходни работи.

По враќањето во Далмонт, „Галеб“ се претвора во музеј.

Зафатот е дел од проектот Туристичка валоризација на репрезентативни споменици на индустриското наследство на Ријека. За тоа Градот Ријека доби 68,9 милиони куни (нешто помалку од 9,2 милиона евра), од Европскиот фонд за регионален развој во рамките на Оперативната програма за конкурентност и кохезија.

Би можело да ве интересира

Почина Вера Николиќ, атлетска и спортска легенда на поранешна Југославија

Жарко Настоски

Истакнати жени владетелки и хероини од антиката

Ана Ололовска

Почина генералот Јован Дивјак, Србинот што го бранеше Сараево од Србите

Жарко Настоски

Најстарата географска карта на Европа пронајдена во Бретања

Ана Ололовска

Познати историски личности чии гробови никогаш не се пронајдени

Ана Ололовска

Познатата Таписерија од Бајо оди на реставрација

Ана Ололовска