Зголемен бројот на барателите на азил во Македонија

Од:

Бројот на баратели на азил во нашата држава годинава е зголемен при што регистрирани се 200 нови случаи.

„Република Македонија не е крајна дестинација за азилантите туку е транзит. Главно, земјите од Европската унија се крајната цел на овие лица“, изјави министерот за труд и социјална политика Спиро Ристовски при денешната посета на Прифатниот центар на баратели на азил во Визбегово.

„Откако ќе се стекнат со статус на право на бегалец, Република Македонија се до оној момент се додека не се расчисти соодветниот предмет, додека не се расчисти статусот на соодветното лице ние имаме обврска и обезбедуваме грижа за тие лица се додека не им се регулира постојниот статус во форма во која тие би побарале“, додаде тој.

Најмногу баратели има од Авганистан – 92, потоа Сомалија, Палестина, Еритреја, Пакистан, Палестина, Бангладеш, Сирија, Коморски острови, Косово, Ерменија, Шри Ланка, Судан, Египет, Нигерија, Тунис, Мароко.
Од 2002 година, од кога е отворен Прифатниот центар, па до денес во него биле сместени 1.330 азиланти.

Би можело да ве интересира

Русинката која беше уапсена во Албанија поради шпионажа поднесе барање за азил

Зголемен бројот на баратели на азил во Холандија

А1он

Рекорден број поднесени барања за азил во Германија

ЕУ очекува раст на бројот баратели на азил во државите на Унијата

Ана Ололовска

Бројот на луѓе кои бараат азил во Европа достигна највисоко ниво во последните шест години

Ана Ололовска

Политичарка во Австрија бара да се запре приемот на барања за азил

А1он