Завршува проектот за имплементација на Директивата за индустриски емисии 2010/75/ЕУ

Од:

Во Скопје денеска ќе биде одбележано завршувањето на Твининг проектот „Зајакнување на административниот капацитет на централно и локално ниво за транспонирање и имплементација на новата Директива за индустриски емисии 2010/75/ЕУ”.

На церемонијата најавени се обраќања на вицепремиерот за европски прашања Арбер Адеми, министерот за животна средина и просторно планирање Башким Амети, раководителот на Одделот за инфраструктура, земјоделство и социјални политики во Делегацијата на Европска унија Мауро Ди Вероли, и на амбасадорите на Австрија и на Шпанија – Ренате Коблер и Рамон Абароа Каранза.

Проектот е финансиран од Европската унија преку ИПА со 900.000 евра, а се спроведуваше од октомври 2015 до април оваа година.

Би можело да ве интересира

Трошоците за заштита на животната средина лани изнесувале 7 840 633 000 денари

Синкевичиус: Приклучувањето на Северна Македонија кон ЛИФЕ ќе придонесе за позелен и поодржлив континент

Државниот инспекторат за животна средина направил вонреден надзор на изградбата на мини хидроцентралата Мала Река кај Кочaни

Ана Ололовска

Шукова: Се обидувам да видам што се случува со средствата доделени од Владата за спас на Преспанското Езеро

Ана Ололовска

Министерството за животна средина: Од 1 јануари стапува на сила Законот за проширена одговорност на производителот за управување со посебните текови на отпад

Ана Ололовска

Нуредини: Првиот контејнер со контамирана земја од ОХИС замина за Германија

Ана Ололовска