(ВОЗНЕМИРУВАЧКИ ФОТОГРАФИИ) Анима Мунди: Затвор за монструмот кој со стрела застрела куче!

Од:

„Бараме итна реакција на институциите, подрачната полициска станица од Струмица да се гони кривично и казни со казна затвор монструмот кој со стрела застрела мирно бездомно куче! Ова куче трпи невидена болка, се бори за живот, а застрелано е во двор, во приватен имот. Луѓето го знаат сторителот, кој без страв се заканува и понатаму.

Шокантни се фотографиите кои стигнаа до нас како и тврдењата на граѓаните дека полицијата не реагирала никако по пријава за вакво брутално дело, кажувајќи дека не е надлежна за истото, иако и сторителот е посочен.
Во каква држава живееме ние доколку ваква екстремна суровост се игнорира или толерира, какви институции не штитат нас граѓаните и животните?

Ова е само еден од стотиците случаи на екстремна суровост за кои сведочиме, кои се белег на нашето насилно и деградирано општество кое е такво бидејќи институциите молчат, не превземаат ништо! Итно бараме да се постапи а овој монструм да добие казна затвор зошто ништо помалку не заслужува; итно бараме да се стави на дневен ред нашата иницијатива за формирање наменска Полиција/служба за животните, која ќе работи само во доменот на превенција/евиденција /санкција на насилство врз животни; која ќе дејствува сериозно и темелно; која ќе биде сочинета од специјално обучени активисти и љубители на животни, а не лица кои таквите дела ги обезвреднуваат, дејствуваат само доколку се јавно притиснати, случаите ги третираат како само дополнителна бирократска обврска и ги циркулираат по бескрајните институционални лавиринти, без да добијат соодветна правна завршница!

Најстроги казни бараме за насилство – мачење – убивање на животните, зошто насилството е насилство без разлика дали е жртвата животно или човек! Казни затвор за сторителите зошто само така општествено може да напредуваме, само така може да ја унапредиме безбедноста и мрднеме од срамната мртва точка во која децениски е заглавена Република Македонија“, соопштуваат до Анима Мунди.

Би можело да ве интересира

Кучиња масакрирани со секира среде Аеродром

Ана Ололовска

Здруженија за заштита на животните бараат Владата да го спречи најавениот отсрел на диви свињи

Ана Ололовска

„Анима мунди“ бара итно да се отповикаат владините мерки за убивање на свињите

(ВИДЕО) Анима Мунди: Што и да сме, луѓе не сме – хорор во Гостивар

Ана Ололовска

Анима Мунди: Треба ли човек да загине за да надлежните конечно реагираат?

Ана Ололовска

Анима Мунди: Изживувањето врз коњите во Македонија никако да запре!

Ана Ололовска