(ВИДЕО) „Успешна жена, силна Македонија“, трибина на ВМРО-ДПМНЕ за 8 Март

Од:

Во организација на ВМРО-ДПМНЕ се одржа трибина по повод празникот 8 Mарт, Денот на жената со работен наслов „Успешна Жена, силна Македонија“.

По завршувањето на трибината, Рашела Мизрахи од ВМРО-ДПМНЕ истакна дека денес не смее да заборавиме зошто го одбележуваме 8-ми март, односно борбата за еднаквост на половите. Иако според Мизрахи законите се изменети, жените се уште не се заштитени од половата дискриминација и за жал, денес сеуште немаме целосна еднаквост. Мизрахи посочи дека мора да се промени перцепцијата, а жените треба да ја препознаат својата сила бидејќи само тогаш ќе имаме вистинска еднаквост.

Професорката Виолета Ачковска потенцираше дека жените не се застапени во сите сфери на општествениот живот, квотите докажуваат дека жените се уште се борат за свое место во општеството. Степенот на еманципација на едно општество го одразува степенот на еманципација на жената, нашата жена мора се уште да се бори за своите права, рече  професорката.

Професорката Александра Стоилковска, која ја модерираше трибината, истакна дека заклучоците се дека жената лидер мора да биде фокусирана на промена на менталниот модел за гледиштето на жената. Жената мора да го добие своето место кое го заслужува во општеството, но не врза база на бројки, мора да се промени моделот на размислување, заклучи Стоилковска.

Би можело да ве интересира

Мицкоски: Ако Заев се откаже од Гоце Делчев и јазикот, идната влада на ВМРО тоа ќе го поништи

Жарко Настоски

Дурловски се повлекува од пратеничката функција

Жарко Настоски

ВМРО-ДПМНЕ на 23 октомври ќе протестира со возење до Штип

Жарко Настоски

ВМРО-ДПМНЕ ќе ги прошири протестните возења во уште шест македонски градови

Жарко Настоски

Од над 20 луѓе на состанок на ВМРО-ДПМНЕ, ниту половината не носат маски

А1он

ВИДЕО: Протест на ВМРО-ДПМНЕ против незаконско трошење на европските пари за образование

А1он