ВИДЕО: СПЦ ја призна автокефалноста на МПЦ-ОА

Од:

Светиот архиерејски Сабор едногласно излезе во пресрет на МПЦ и го благослови и го одобрува барањето, прифаќа и признава автокефалност на МПЦ рече патријархот на Српската православна црква Порфириј соопштувајќи ја веста веднаш по заедничката литургија со Архиепископот Стефан во Соборниот храм во Скопје.

– Да се радуваме сите ние кои после 55 години служевме Света литургија, прво во Белград, а сега и во Скопје, за само неколку дена. Затоа секогаш треба да знаеме дека сите треба едно да бидеме, иако сите сме разлини, во едно сме едиснтвени. Во Христа сме едно. Вашата љубов и молитви и во Белград и тука помогнаа да се надмине искушението и Господ да направи чудо. Дека не можеме едни без други. Воспоставивме единство.Ви носиме уште една радост. Светиот Собор на СПЦ едногласно излезе во пресрет на молбата на МПЦ-ОА, го одобрува и ја прифаќа автокефалноста – рече во говорот српксиот патријарх.

Тој додаде дека Светиот собор на СПЦ ставил на должност на Синодот во соработка со архиеписопот Стефан и неговиот Синод, да разработат техничко-организациски детали, по што ќе следи свеченото прогласување на официјален акт.

– Потоа ќе бидат известени сите помесни православни цркви и тие да го прифатат афтокефалниот статус на МПЦ-ОА, рече патријархот Порфириј.

Би можело да ве интересира

Велепредавство ќе биде обидот на Светиот синод да се смени името на МПЦ, предупредуваат верниците од Германија

Орце Костов

МПЦ нема против што некои цркви не признаа без придавката „македонска“

Орце Костов

Црквата на Чешка и Словачка ја призна МПЦ како „Православна црква на Северна Македонија“

Орце Костов

Романската православна црква ја призна афтокефалноста на МПЦ-ОА

МПЦ се премисли за забраната за погреби на Св. Никола: Нема одлука, поради меѓусебна некоординираност некој погрешно пренел дека се забранети

Маја Илиевска-Пачемска

Митрополитот Агатангел: Бугарската црква го оцрни македонскиот народ, грешка беше што побаравме да ни биде црква-мајка

Орце Костов