(ВИДЕО) Песна за царот Николај: Јас само сакам да се шетам по плоштад, без да ме мачи сиромаштија и глад

Од:

Има разлика! Разликата е помеѓу нас овде, кои протестираме за да ја вратиме правдата и оние што протестираат за да ги сокријат сопствените криминали, повикувајќи се на крстови, на орли и на лавови и какви се не измислици, беше речено на денешниот протест пред Уставен суд, додека истовремено Светскиот македонски конгрес протестираше пред МВР.

– Разликата е во тоа што ние се бориме за враќање на правдата, за доистонство на нашите родители, сестри и браќа, нашите сограѓани скапаа во мизерија, додека тие ја искрадоа државата. Ние живееме во држава во која царот Николај и неговите послушници ни кажуваат што е вистина, што треба да знаеме и кои сме и насилно ни ја наметнува од фабриката за стиропори. Ние живееме во држава во која овој суд наместо контролор на власта е послушник на власта.

Имаме нелигитмино собрание, нелегитимно мнозинство и нелегитимен суд. Во овој Уставен суд, седи Елена Гошева и не негова претседателка, која кутрата едвај успеала да дипломира со 6 и затоа и требале 9 години. Тоа е држава во која тоталитарната чизма гази се, а имаме послушници и безрбетници во највисокиот правосуден орган на оваа држава, рече активистот Славчо Димитров.

На протестот пред Уставен суд, денеска се приклучија и граѓани од разни здруженија кои со години ја бараат правдата

– Во името на здружението Но пасаран ги повикуваме да судат праведно судовите кои им служат на властите наместо на граѓаните, го повикувам час поскор и Уставниот суд и оваа власт да си заминат. Уа лопови!, рече граѓанка од здружението на граѓани изклучени од парно греење.

На протестот беше прочитана и песната за царот Николај

O пресветол Николај,
Ти мислиш дека јас мора да сум луд, штом несакам да ти бидам “ дворски шут“
И дека мора да сум “странска служба“, ако несакам со тебе дружба.
А јас само сакам да се шетам по плоштад, без страв дека ке ме стасаса “вечен лад“.
О пресветол Николај,

Ти мислиш дека сум “мрачна сила“, и дека чудно “намуртена“ сум била,
И ако несакам да се фатам во оро со тебе, дека ѓавол е тој што треба да ме земе.,
А јас само сакам да се шетам по плоштад, без да ме мачи сиромаштија и глад.
О пресветол Николај,
Ти мислиш дека оградата ке те спаси, и дека со спин бунтот се гаси
И дека мора да сум опција лева, штом таму нешто дигам џева
А јас го сакам светот цел, оти сум и јас од него дел.
О пресветол Николај,
Ти си направил мапа како да си ја спасиш кожичката ти скапа,
И дека мајмунот што не гледа, зборува и слуша, за тебе ке пролее крв до гуша
А старецот не ја сакаше пензијата ваша, туку ја сакаше – правдата наша!
О пресветол Николај,
Ти мислеше дека ако му наполниш со јаловица уста, ке завладее молк низ Мариовската ледина пуста.
Но денес, тука, еве не нас, еден, петмина, пеесет и пет, петстотини пеесет и пет, пет илјади и пет ; и сите сме негов глас, сите еден до еден, во ред.
( Сите! Како во мај! – Како во мај и ке бидеме тука до – крај!!! )
О пресветол Николај,
“Твојата борба“, “твојот патриотизам“, таа твоја чесна лика;
на народот, се појасно му се слуша – дека тоа всушност – некое маченце “рика“!
Оти ти направи, десет години – БАУК, БАУК!!! – И од еднаш: Мјаук, Мјаук!
О пресветол Николај,
Ти си крадел и пак сакаш да крадеш од НАРОДНИОТ ГЛАС,
А да се спасиш од АПС!
Сакаш да брцнеш во ИЗБОРНИТЕ КУТИИ, а потоа да те ослободат ТВОИТЕ СУДИИ!!!
О пресветол Николај,
Огледало ти носам сега, оти од ликот твој и одразот бега
И го користам мојот дар, да кажам нешто за голиот цар.
А пред овој народ збран јас ти викам : Но пасаран! НО пасаран!!! НО ПАСАРАН!!

Би можело да ве интересира

(ВИДЕО) Илјадници граѓани излегоа на улица во Белград, се скандира „оставки, оставки“, се подготвува „прстен“ околу РТС

Горан Наумовски

Спојувањето предмети е како хирурзите да гаснат пожар, а пожaрникарите да работат во конфекција – протест на наставниците

Уставниот суд не поведе постапка за оценување уставност на Законот за изменување и дополнување на Законот за здруженија и фондации

Ана Ололовска

Уставниот суд не поведе постапка по иницијативата за прислушкуваните материјали

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Шестмина уапсени на протест против англиската монархија

Поддржувачите на републиката се собраа на протест на лондонскиот плоштад Трафалгар, барајќи укинување на монархијата