(ВИДЕО) Богоев за ДУП-от во Козле: Да не прејудицираме за одлуката, советниците се разумни

Од:

„Да не прејудицираме како ќе одлучи советот, тука во Карпош има разумни советници кои си одлучуваат со своја глава“, вели градоначалникот Стефан Богоев за деталниот урбанискички план според кој треба да се изградат 50 објекти зад Институтот за белодробни заболувања кај децата „Козле“.

Граѓани и невладини организации бурно реагираат на овој ДУП. Според нив не е во ред да се урбанизира просторот зад клиниката во која со децении се лекуваат деца со белодробни заболувања.

Невена Георгиевска од „О2 иницијатива“ вели дека ДУП-от е донесен во времето на Стевчо Јакимовски, пред шест години. Таа смета дека повторно треба да има јавна анкета за ДУП-от, и стратегиска оцена за влијание на животната средина бидејќи се работи за место кое е дел од парк шумата Водно.

Би можело да ве интересира

(ВИДЕО) Интервју со Јакимовски: Ако до 2030 година не влеземе во ЕУ мора да најдеме алтернатива, ова стана поигрување со нацијата

Александар Тодески

(ВИДЕО) Богоев при посетата на Костал: Ефективноста на Царината видлива преку зголемување на извозот на странските директни инвестиции

Општина Карпош пред Уставен суд ќе го оспорува ДУП-от кој го донесе Општина Ѓорче Петров

Арсовска: Кривични за градоначалникот на Ѓорче и министерот за транспорт – „Нема да дозволиме еколошка катастрофа на Скопје“

Анита Петровска Рајковиќ

(ВИДЕО) Три хемиски фабрики во новиот ДУП за Ѓорче – „Загрозен животот на карпошани“, Јакимовски бара Уставен да го укине

Анита Петровска Рајковиќ

Општина Карпош: Донесовме инвестиција од 50 милиони евра и ќе продолжиме да работиме во интерес на граѓаните

Горан Наумовски