Усвоен шестмесечниот извештај од надзорот над функционалноста на АКМИС-от во судовите

Од:

Осум судови во државава биле предмет на проверка на Комисијата за надзор во насока на тоа дали и колку се применува АКМИС системот.

Каско што соопшти владината прес служба, според зборовите на министерката за правда, Рената Дескоска, во шестмесечниот извештај од надзорот над функционалноста на АКМИС-от во судовите, се најдоа: Управниот суд и Вишиот управен суд, Основниот суд Скопје I – Скопје, Основниот суд Скопје II – Скопје, основните судови во Кавадарци, Куманово, Тетово и во Кичево, а проверките се вршени во периодот февруари – мај оваа година.

-Комисијата за надзор заклучи дека во сите судови управувањето на предметите се врши исклучиво преку АКМИС системот, што е исклучително позитивен наод. Контролата над судовите кои биле предмет на проверка покажала дека редовно се врши прием и обработка на предметите, дека изземањето на судиите се врши по законска процедура, дека вклучување и исклучување на судии оди согласно системот АКМИС, се наведува во соопштението.

Шестмесечниот извештај според мислењето на членовите на Советот за имплементација на стратегијата за реформи во правосудството, се посочува, треба да биде прифатен и како таков да биде и предложен на разгледување на Владата.

Би можело да ве интересира

Антикорупциска најпрво ќе ја проверува имотната состојба на претседателите на судовите

Ана Ололовска

Судскиот совет лани добил барања за утврдување одговорност на 131 судија

Ана Ололовска

Во почетокот на февруари ќе се знае методологијата за утврдување на имотната состојба на судиите

Ана Ололовска

Главната расправа за „Змиско око“ е формално завршена, Судот дополнително ќе закаже термин за пресуда

Ана Ололовска

Арслани: Вангеловски чувал во фиока триесетина стари предмети

Ана Ололовска

Здравев: Во оваа фаза од постапката не може да се повлече кандидатурата за член на Судскиот совет

Ана Ололовска