Светски ден за подигање на свесноста за аутизмот

Од:

Со симболично трчање на Кејот на Вардар, денеска ќе се одбележи светскиот ден за подигнување на свесноста за аутизмот. Настанот е организиран од страна на Здружението „Сина светулка“ и „KoRЯunners“.

Втори април како светски ден за подигнување на свесноста за аутизмот се одбележува од 2008 година, на предлог на државата Катар со одлука на Генералното собрание на ООН. Од тогаш, во сите земји членки на овој ден се организираат настани кои имаат цел да го насочат вниманието кон нарушувањата од спектарот на аутизам и предизвиците со кои се соочуваат оваа група граѓани и нивните семејства.

Целта е да се испрати порака дека лицата со аутизам се рамноправни членови во општеството и треба да им се овозможи да се учествуваат во сите сфери на нашето општествено живеење вклучувајќи го и спортот.

Здружението „Сина светулка“ активно учествува во подигнување на свесноста и нивото на третман на децата и лицата со нарушувања од спектарот на аутизам во нашата држава. За таа цел, во периодот што следува здружението ќе овозможи бесплатни консултации и индивидуална поддршка на семејствата и децата со аутизам, но и бесплатни едукации за сите стручни лица наменети за стекнување знаења и вештини за примена на стратегии за справување со предизвиците во однесувањето на децата со аутизам во редовните училишта.

Би можело да ве интересира

Ковачевски: Владата продолжува со силна поддршка за лицата со аутизам и нетипичен развој

А1он

Меѓународна конференција за индивидуално насочено планирање кај лицата со аутизам

Ана Ололовска

Македонското научно здружение за аутизам организира меѓународна конференција

А1он

МТСП: Продолжуваат заложбите за поголема интегрираност на лицата со аутизам во општеството

Ана Ололовска

Се разгледува можност за излегување за време на полицискиот час на деца со аутизам

А1он

Владата денеска ќе свети сино по повод Меѓународниот ден за подигање на свеста за лицата со аутизам

А1он