Стапува во сила забраната за увоз и извоз на отпад за согорување меѓу Северна македонија и Бугарија

Од:

Забраната за увоз и извоз на отпад за согорување меѓу Бугарија и Северна Македонија од утре стапува во сила.

Тоа е согласно воведените измени во Законот за управување со отпад, кој беше донесен по скратена постапка во Парламентот во Скопје, пред да биде распуштен. Со него се забранува увоз на отпад, што се користи во нашата земја како извор на енергија.

Ова прашање беше тема на разговор и меѓу министрите за животна средина на Северна Македонија и на Бугарија, Насер Нуредини и Емил Димитров за време на неодамнешната посета на Димитров во Скопје.

Бугарскиот министер вети дека од 24 февруари таков вид на отпад нема да премине ниту од Бугарија кон Северна Македонија, ниту од Северна Македонија кон Бугарија. Во врска со прашањето за рециклирање на отпадот, дополнително ќе се разгледува и засега работите ќе останат како претходно.

Димитров изрази подготвеност за соработка со властите во Северна Македонија и при контрола на прекуграничното движење на отпадот. Тој увери дека Софија ќе се погрижи да спречи влегување на отпад за согорување во Северна Македонија од бугарска територија.

Би можело да ве интересира

Македонски концепт нуди концепт за справување со отпадот во Македонија

„Нула отпад“ со еко истражувачки предизвик за заштита на животната средина

А1он

Над 400 килограми комунален отпад годишно создава еден жител во земјава

Ана Ололовска

Препораки на МЖСПП за управување со отпад за лицата во карантин или самоизолација

А1он

РДФ отпадот од камионите запрени на ГП „Богородица“ ги задоволува европските стандарди, покажа анализата

Ана Ололовска

Спасовски: Животот и здравјето на луѓето немаат цена, мора да се открие кој е најдогворен за несоодветниот третман на отпадот

Ана Ололовска