ССНМ згрозен од одземање на концесијата на А2

Од:

„ССНМ е згрозен од веста за одземањето на концесијата на ТВ А2 токму во период на консолидација на телевизијата која понуди можност за повторно вработување на голем број наши колеги што останаа без редовни примања по затворањето на ТВ А1. Особен револт предизвикува цинизмот во образложението на Советот за Радиодифузија за одземањето на правото на зрачење поради „непочитување на програмската шема“. Во услови кога на македонскиот медиумски пазар се кршат правилата на СРД по сите основи и тоа секојдневно, броењето на проценти на забавната програма е хипокризија која ниту се обидува да биде сокриена“, стои во реакцијата на ССНМ, по одлуката на Советот за радио-дифузија да ја одземе дозволата за работа на А2 телевизија.

„Коинциденцијата“ на датумот на седницата на која е донесена одлуката за одземањето на концесијата на ТВ А2 со договорот за декриминализација на клеветата нема да ја намали тежината на одуката со која редица наши колеги повторно се соочуваат со невработеност, ниту сомневањата дека станува збор за селективна примена на законите за пресметка со критичкото новинарство. Со тоа само се потврдува продолжувањето на трендот кој ја доведува Македонија на дното на листата земји според слободата на изразувањето и социјалните права на медиумските работници, се вели во соопштението на ССНМ.

ССНМ згрозен од одземање на концесијата на А2.

„ССНМ е згрозен од веста за одземањето на концесијата на ТВ А2 токму во период на консолидација на телевизијата која понуди можност за повторно вработување на голем број наши колеги што останаа без редовни примања по затворањето на ТВ А1. Особен револт предизвикува цинизмот во образложението на Советот за Радиодифузија за одземањето на правото на зрачење поради „непочитување на програмската шема“. Во услови кога на македонскиот медиумски пазар се кршат правилата на СРД по сите основи и тоа секојдневно, броењето на проценти на забавната програма е хипокризија која ниту се обидува да биде сокриена“, стои во реакцијата на ССНМ, по одлуката на Советот за радио-дифузија да ја одземе дозволата за работа на А2 телевизија.

„Коинциденцијата“ на датумот на седницата на која е донесена одлуката за одземањето на концесијата на ТВ А2 со договорот за декриминализација на клеветата нема да ја намали тежината на одуката со која редица наши колеги повторно се соочуваат со невработеност, ниту сомневањата дека станува збор за селективна примена на законите за пресметка со критичкото новинарство. Со тоа само се потврдува продолжувањето на трендот кој ја доведува Македонија на дното на листата земји според слободата на изразувањето и социјалните права на медиумските работници, се вели во соопштението на ССНМ.

 

Би можело да ве интересира

Проект Пегаз: Новинари, политичари, бизнисмени, активисти на листата за следење преку шпионски софтвер

Вархеји: Медиумскиот амбиент на Балканот мора да се менува

Жарко Настоски

Новинарите реагираат на најавите за владини реклами во медиумите: Лага е дека ние сме го барале тоа

Жарко Настоски

Владата ќе основа медиумски фонд за проекти од јавен интерес

Жарко Настоски

„Репортери без граници“: Македонија две места погоре на листата, критики за државните реклами во медиумите

Жарко Настоски

Репортери без граници: Културата на неказнивост продолжува во С.Македонија

Ана Ололовска

2 comments

Цеце 13/06/2012 - 19:05 at 19:05

kako i A1 taka i A2 bese vo stecajna postapka sosema logicna odluka.

Reply
Todor na majka 13/06/2012 - 22:02 at 22:02

Pa stecaj neznaci deka treba da se zatvori. Vo normalna civilizacija drzavata pomaga da prodolzat so rabota i so toa da ima pomalku nevraboteni na svoj grb , a zgora na toa i da pribira pari vo kasa po razni osnovi. No ovde 20 god. nema drzavnici …

Reply

Leave a Comment

five × four =