ССНМ и ЗНМ ќе ја информираат меѓународната јавност за исфрлањето на новинарите

Од:

ЗНМ е згрозен од настанот во Собранието, кога новинарите беа исфрлени од галеријата на собраниската сала, со што им беше оневозможено да ги извршуваат своите задачи и да за информираат јавноста, реагираа претседателот на ЗНМ, Насер Селмани, пред Собранието, заедно со Тамара Чаушидис, претседателката на Самостојниот синдикат на новинарите и медиумските работници на Македонија (ССНМ). Тие побараа на новинарите да им се дозволи да ги ги извршат обврските.

– Ова е претседан, новинарите беа тука за да ја информираат јавноста а беа грубо попречени во работата. Ова е прекршување на правото на јавноста да биде информирана – рече Чаушидис.

– Треба да се замислат политичарите каква слика се праќа на меѓународната заедница. Новинарите во оваа ситуација беа искористени за политички пресметки – рече Селмани.

Чаушидис потенцираше дека двете новинарски тела ќе ги информираат меѓународните институции за денешните настани.

Би можело да ве интересира

ЗНМ: Новинарот Фуркан Салиу да биде пуштен на слобода, а МВР да ја информира јавноста за причините за неговото приведување

Новинарите летале со Бајден во претседателскиот авион и краделе навлаки за перници, чинии…

Предраг Петровиќ

Собранието го донесе Законот за медиуми и други закони

Горан Наумовски

ЗНМ: Oсуда за нападот кон колегата Фуркан Салиу од страна на извршителката Весна Јакимовска

Главна цел на измените на Законот за медиуми треба да биде законската регулација на интернет порталите

Извештај за безбедноста на новинарите: Продолжуваат заканите, притисоците и ограничувањата врз медиумските работници