Српскиот патријарх Иринеј прифати разговори со МПЦ

Од:

Српскиот патријарх Иринеј изјави дека Српската православна црква прифаќа разговори со Македонската православна црква, но по канонските принципи и во согласност со порнешните меѓусебни договори. Притоа потсетува на Нишкиот договор од 2002 година кој СПЦ го прифатила, а од македонска страна е оценет како работен документ што нема обврзувачки карактер.

– Нашата желба е да разговараме, но по канонските принципи од кои нема отстапување и во согласност со договорите кои претходно ги имавме, вели поглаварот на СПЦ во изјавата за Танјуг.

Спорот меѓу двете цркви се актуелизира со посетата на српскиот претседател Томислав Николиќ на Македонија и неговата изјава дека е подготвен лично да се ангажира СПЦ да ја признае афтокефалноста на МПЦ, поставувајќи го како предуслов ослободувањето на Јован Вранишковски.

Поглаварот на МПЦ г.г. Стефан, вчера изјави дека предлогот на претседателот Николиќ да се надминат меѓуцрковните проблеми заслужува да биде поздравен и да се почитува, иако во кругот на самата српска црква веќе се поделени мислењата за тоа кои го поддржуваат и кои се против неговиот предлог.

„Што се однесува на МПЦ, сметаме дека секој добронамерен предлог што би ги поместил состојбите во кои се наоѓаме треба да се поздрави. И во многу други случаи кога самата Српска црква се борела за своето обединување, делегацијата на СПЦ што била во Константинопол ја предводело цивилно лице, министер во владата на тогашна Србија. Тоа со други зборови значи дека и денес не треба да се отфрлаат предлозите од цивилни лица, од претседатели, кои се добронамерни со своите предлози. Ние очекуваме тој предлог веројатно да биде простудиран и во кругот на СПЦ, а секако и кај нас во МПЦ“, истакна г.г.Стефан.

Би можело да ве интересира

Осветена првата македонска православна црква во Хрватска „Св. Злата Мегленска“

ПОА на Вранишковски ќе се интегрира во Синодот на Македонската православна Црква – СПЦ донесе одлука

Извештај на Стејт департмент за верските слободи во Северна Македонија

Почнува Соборот на СПЦ, теми Косово и македонското прашање

Ана Ололовска

Лидерите на петте верски заедници предлагаат повлекување на предлог-законите за матична евиденција и за родова еднаквост

Ана Ололовска

МПЦ го почна обединувањето со ПОА на Вранишковски, распределбата на епархиите ќе биде усогласена со српската црква