Средба по повод Велигден на основните училишта Невена Георгиева Дуња и Емин Дураку

Од:

Во рамки проектот за Меѓуетничка интеграција во образованието основните училишта „Невена Георгиева Дуња“ и „Емин Дураку“ остварија средба по повод велигденските празници.

Претставниците од ООУ „Емин Дураку“, на средбата одржана во ООУ „Невена Георгиева Дуња“ имаа можност да се запознаат со обичаите за велигденските празници.

Во рамки на проектот се одржани повеќе активности за запознавање на ученицте и наставниците на овие две училишта. Учениците од ООУ „Невена Георгиева Дуња“ заедно со своите наставници беа во посета на ООУ „Емин Дураку“ каде што се запознаа со своите врсници и нивните наставници.

Тие на оваа средба покрај запознавањето со нивните врсници се запознаа и со начинот на кој се садат и одгледуваат земјоделските култури кои се наоѓаат во близина на училиштето.

Како што информираат од Општина Кисела Вода, изминатиот период во МКЦ се одржа и заедничка активност на учениците и наставниците на која присуствуваа и писатели од двете етнички заедници. На оваа средба се читаа литературни творби на македонски и албански јазик.

Овие повеќекратни средби кои се одржаа изминатиов период, стои во соопштението, имаат за цел запознавање и заемно почитување на различностите, обичаите и верувањата, како и надминување на бариерите кои постојат во опшеството.

Со реализиација на овие активности се спроведуваат поставените цели на МОН за Меѓуетничка интеграција во образованието.

За време на велигденските празници се одржа и велигденски базар на кој учениците заедно со нивните родители изработија разновидни уметнички изработки кои беа наградени со пофалници. Истотака беа подговтвени и велигденски традицинални јадења.

Би можело да ве интересира

Велигден – зошто не е секоја година на ист ден и како се пресметува датумот

Катерина Ѓуровски

Собираат пари од родителите, а не кажуваат како ги избрале фирмите за ужина, униформи, фотографирање на учениците

За една година затворени 14 училишта во Македонија: Намален е бројот и на паралелки и ученици

Александар Тодески

Тројца мажи се истепале во Кисела Вода

Мајка и син нападнати во Кисела Вода

Училиштата и градинките ќе плаќаат за 35 отсто поевтино парно, Регулаторот ги намали сметките

Орце Костов