Спасовски: Нема дојави за бомби откако се воведоа протоколи во училиштата

Од:

Министерството за внатрешни работи не добило дојави за бомби во училиштата откако има протоколи за справување со хибридни закани, рече министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски.

– Донесовме упатства и протоколи, како единствена држава во регионот. Знаете дека ние работевме со протоколи, коишто беа од деведесеттите години или од поранешна Југославија. Денеска времето е поинакво, денеска технолошкиот напредок е поинаков и вие не можете да преземете
мерки во 2023 година со методи од 1990 година.

Затоа и тие протоколи ги сменивме, вели Спасовски и додаде дека Македонија е единствената земја во регионот која презела низа мерки и упатства за справување со хибридни закани.

Би можело да ве интересира

Директорот на училиштето во кое ученик се закани со убиство: Ќе седам до него додека не ја заврши годината

Експлозија во Риека: Двајца уапсени, поставиле уште една бомба, а имал и трета експлозивна направа

Дојави за наводно поставени две бомби во болници во Белград

Спасовски: Испитувањата за дали пожарот придонел за намалување на статиката на мостот, не е обврска на МВР

Катерина Павлова-Николовска

Пендиков: Бугарите во Македонија се малтретирани од полицијата, добивам закани уште повеќе откако добив државјанство

Орце Костов

Училиштата веќе не добиваат закани за бомби, групата која ги испраќаше лажните дојави е лоцирана

Катерина Павлова-Николовска