Сојуз на средношколци: Во некои средни училишта не се почитува договорот за државната матура

Од:

Сојузот на средношколци е загрижен за спроведувањето на договорот постигнат со Владата за државната матура 2020/2021 година откако матуранти информирале за професори од некои средни училишта кои изјавиле дека нема да почитуваат одредени точки во договорот.

– Според договорот, се согласивме дека „училиштата се должни да ги споделат материјалите за интерните испити и банки на прашања најдоцна три недели пред денот на испитот. Тие да содржат најмалку 60, а најмногу 100 прашања“. Оваа точка на договорот е флагрантно прекршена од некои средни училишта во земјава. Ова е неприфатливо. Станува збор за училиштата: „Ѓорче Петров“, „Орде Чопела“, „Ристе Ристески-Ричко“, гимназија „Мирче Ацев“, „Кузман Јосифоски-Питу“, „Јосип Броз Тито“-Битола, „Д-р Јован Калаузи“, „Св. Клименти Охридски“ – гимназија Охрид, „Никола Штејн“-Тетово и „8 Септември“-Тетово, соопшти Сојузот.

Во писмото упатено до премиерот Зоран Заев, министерката Мила Царовска и директорката на Државниот испитен центар Елизабета Наумовска, лидерот на Сојузот на средношколци Бленди Ходаи наведува дека на матурантите им било ветено оти постигнатиот договор ќе се реализира точка по точка.

Затоа од нив бара да интервенират за сите средни училишта истовремено да го почитуваат и спроведуваат договорот бидејќи, како што вели, на последниот заеднички состанок на 16 февруари 2021, се согласиле дека „договорот нема да остане само на хартија, туку ќе се спроведе“.

Би можело да ве интересира

МОН ветува – ниту еден наставник нема да биде отпуштен, ниту ќе добива помала плата

А1он

Државата издвои 16 милиони евра за учебници, а некои од нив ќе стигнат за Нова Година

Орце Костов

МОН: Најголемите критичари денес во минатото најмногу доцнеа со набавките на учебници

Горан Наумовски

Општина Куманово контра Шаќири: За реконструкцијата на училиштето во Агино село аплициравме лани, МОН не ни одговори

Орце Костов

МОН: Изработката на учебници е комплексен процес што зависи од повеќе фактори

Горан Наумовски

Советот против албанска паралелка во велешката гимназија: Шаќири може да му ги одземе ингеренциите

Орце Костов