Со закон за потекло на имотот ДКСК ќе се бори против функционери кои го ставаат имотот на туѓо име

Од:

За може да ја следи имотната состојба на функционерите и по напуштањето на функцијата, но и на сите останати граѓани, Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) инсистира на донесување закон за потекло на имот. Претседателката на ДКСК Билјана Ивановска вели дека анкетните листови за имотната состојба што ги пополнуваат избраните и именуваните лица не се доволни оти по завршување на функциите никој не ги следи.

„Сиот имот и не мора да се запише на сопствено име. Ни треба закон за потекло има имотот за да се постават сигурни темели во општеството, за секому да се знае од каде му е имотот. Ние немаме законско право да ги следиме избраните и именуваните лица откако ќе им заврши функцијата. Имотот може да се препише на друго име па после да се отпише“, вели претседателката Ивановска.

Таа најави анализа на имотната состојба за избраните и именуваните лица за тоа кои и со колкав имот заминуваат од функциите и колкав е имотот на оние што стапуваат на функции.

Би можело да ве интересира

Неправилностите од финансиски извештаи на партиите антикорупционерите ќе ги достават до државната ревизија

Ана Ололовска

ДКСК: Анализата за потрошените буџетски средства за апанажа е направена врз основа на податоци од Собранието

Ана Ололовска

Анкетни листови по престанокот на функцијата не доставиле 12 пратеници, шест задоцниле

Ана Ололовска

ДКСК со иницијатива за нов Закон за Агенција за разузнавање

Ана Ололовска

Седница на Државната комисија за спречување на корупцијата

Ана Ололовска

Николовски: Мојата позиција во Владата не се коси со ДКСК, борбата против корупцијата ќе ја водиме преку многу канали

Жарко Настоски