Шилегов со одлука: Утре ќе се отстрани времениот објект на покривот на ГТЦ

Од:

Градоначалникот на Скопје најави отстранување на објектот на покривот на ГТЦ за кој се појавија многу рекации во јавноста.

„Би сакал да ја информирам јавноста дека Град Скопје денес донесе одлука за демонтажа на времениот објект на кровот на ГТЦ, а тоа подразбира демонтажа на изѕиданите sидови од сипорекс блокови, демонтажа на кровниот покрив и демонтажа на челичната конструкција над подот.

По реакциите на граѓаните најпрвo беше донесена одлука за стопирање со работите на времениот објект. Сепак, земени се во предвид општата и стручната јавност, и по консултациите со Асоцијацијата на Архитекти и Иницијативата “Го Сакам ГТЦ”, од утре и официјално започнуваме со демонтажа на објектот, а на неговото место ќе биде посадена трева со ниско украсни цветни аранжмани, во согласност со постојниот проект за зелен покрив на ГТЦ.

Работата на останатиот дел од кровот е во полн ек, во текот на следната недела започнуваме со поставување на земјената подлога и во текот на месецов ќе можеме да го видиме поставувањето на првото зеленило“, напиша Шилегов на Фејсбук.

Би можело да ве интересира

Град Скопје ќе ги блокира сметките на должниците за 2018 година

Почна демонтажата на времениот објект на покривот на ГТЦ

Татјана Ташкова

ВИДЕО: Пропадна акцијата за чистење на депонијата, Бутел и натаму се дави во ѓубре

Габриела Димковиќ-Мишевска

На покривот над ГТЦ предвиден за зеленило, никнаа бетонски конструкции

Габриела Димковиќ-Мишевска

(ВИДЕО) Шилегов: Со подигнатите 600 кубици отпад од стрништа докажавме дека заедно се бориме за чиста животна средина

Пропадна и вториот тендер за зипланјот од Калето на Шилегов