Шанса за Центар: Дали Треска ќе стане новиот Холидеј Ин?

Од:

Шанса за Центар на денешната прес конференција предупреди за можни случувања поврзани со градежните активности на просторот на фабриката Треска.

„Добивме одредени неофицијални информации дека во следните месеци ќе се случи решавање и спроведување на спорниот план за Буњаковец кој го опфаќа и подрачјето на ф-ка Треска на начин што ќе ги обезбеди интересите на поединци и инвеститори, но нема да се заштити јавниот интерес. Во обид да превенираме и со време да ја информираме јавноста сакаме да ги посочиме следниве точки и да поставиме неколку прашања за кои до денеска немам добиено официјален одговор:

• Резултатите од идејните решенија од конкурсот за ф-ка Треска сѐ уште не се јавно обелоденети. Иако Општината вети дека ќе имаме изложба чекаме повеќе од 6 месеци за да ги видиме понудените и наградени решенија. Градоначалникот одбива соработка и со Партиципативното тело за урбанизам кое го бара објавувањето и ветената изложба.

• Шанса за Центар повеќе месеци бара податоци за состојбата и третманот на државното земјиште на овој потег. Дали е продадено или не? Дали се дооформуваат парцели или не по стариот план, непочитувајќи ги конкурсните решенија. Да потсетиме – повеќе од 47 отсто од земјиштето е државно и не смее да се случи тајна продажба и дооформување на парцели по закони кои не го штитат јавниот интерес ниту граѓаните. Промените на законот за урбанистичко планирање не влијаеа на промена на планирањето во интерес на заедницата, ниту успеаа да ги разбудат институциите за запирање на штетните планови од 2012.

• Јавно прашуваме зошто после 5 години законите и уредбите за дооформување парцели во сооднос имаш 30% си докупуваш 70% сѐ уште не се променети, или се распродава имот во Центар во четири очи за багателни цени. Зошто системот за продажба на државно земјиште нема никаква транспарентност за јавноста? Зошто легализацијата се дозволува и се спроведува полесно отколку справувањето со дивоградбите, а за тоа никој не одговара?

Ги повикуваме сите институции, невладини органзиации и оние кои треба да го заштитат јавниот интерес и интересот на државата да го следат случајот околу ф-ка Треска за да не ни се повтори ситуација како кај Холидеј ин, Нова Македонија и други места низ Центарот на градот.

Бараме општината да одговори на следните 3 прашања:

1.Дали и колку државно земјиштее продадено или е во фаза на продажба на овој потег во последната година;

2. Кога најпосле ќе ги видиме решенијата од конкурсот за Треска и

3. Дали градоначалникот свесно ги занемарува и работи спротивно од одлуката на претходниот Совет и во договор со малкумина е спремен да направи штета за многумина?

Шанса за Центар ја продолжува заложбата во Советот за похуман и подостоинствен Центар и неуморно ќе се бори за интересите на граѓаните на Центар. Ќе продолжиме со барања за транспарентно и отчетно управување со општината, и запирање на инвеститорскиот урбанизам кој е спротивен на оддржливиот развој на државата. На средина на 2022 ние не смееме да си дозволиме реализација на планови од 2012 покажувајќи немоќ.

Последиците од тие планови се видливи и не придонесоа за поубав град за неговите жители туку за обезличување, нагрдување, бетонизација, губење зеленило, интензивен сообраќај, топлотни острова, неотпорност на климатски промени. Сите заедно имаме обврска да не ги повторуваме научените грешки.

Ги повикуваме и граѓаните активно да се вклучат и будно да следат како се менува градот , а со тоа се менува и нашиот живот и секојдневие. Само активни граѓани можат да придонесат за демократско општество“, велат од Шанса за Центар.

Би можело да ве интересира

Државата троши над 20 милиони евра за нафта и мазут: Мапирани 700 јавни објекти загадувачи низ Македонија

Орце Костов

Шанса за Центар: Како одиме кон „бетонизација“ наместо урбанизација на „Треска“

Ана Ололовска

Шанса за Центар: Над 100 јавни објекти во Скопје се греат на нафта за домаќинство и мазут

Ана Ололовска

Во последните пет години незаконски биле единствено мораториумите за градење, реагираат од Центар по обвинувањата за новата единаесеткатница

Маја Илиевска-Пачемска

Герасимовски издаде одобрение за нова единаесеткатница кај „Холидеј ин“; „Шанса за Центар“ го потсети дека планот е незаконски

Маја Илиевска-Пачемска

Министерот Бочварски далеку од очите на јавноста донесе незаконски и противуставни измени на Правилникот за урбанистичко планирање тврдат независните граѓански иницијативи