Се намалува прагот на алармирање за загадениот воздух

Од:

Согласно новата уредба од 14 декември прагот на алрмирање за загдување со ПМ10 честичките се намалува од 188 милиграми на кубнен метар на 175 милиграми на кубнен метар среднодневна концентрација во текот на два последователни дена и добиена прогноза за стабилна временска состојба во наредниот период.

– Во согласност со новата Уредба за изменување и дополнување на Уредбата за гранични вредности за нивоа и видови на загадувачки супстанции во амбиентниот воздух и прагови на алармирање, рокови за постигнување на граничните вредности, маргини на толеранција за гранична вредност, целни вредности и долгорочни цели во која е дефиниран прагот на алармирање на суспендирани честички со големина до 10 микрометри, од 14 декември 2019 година, прагот на алармирање на РМ10, се намалува од 188 mg/m3 и истиот изнесува 175 mg/m3 среднодневна концентрација во текот на 2 последователни дена и добиена прогноза за стабилна временска состојба во наредниот период, соопштуваат од Министерството за животна средина и просторно планирање.

Во случај на надминување на овие вредности во два последователни дена се локалните и централните власти се активираат итни мерки за намалување на загадувањето.

Прагот на алармирање досега беше доколку во два последователи дена концентрацијата на загадувачки материи во воздухот е над 200 микрограми на кубен метар.

Би можело да ве интересира

Алармантно загаден воздухот во три града, Министерството не прогласува вонредни мерки поради прогноза за ветер и дожд

Жарко Настоски

Истражување: Со намалување на загадувањето може да се спречат околу 50 илјади смртни случаи во Европа

Ана Ололовска

„Пејпер Мил“ и натаму загадува, доби наредба да работи на плин

Научници тврдат дека нашле решение за штетните гасови од авионите

Ана Ололовска

Ако не ги исполни условите „Пејпер мил“ ќе добие забрана за работа

Катерина Павлова-Николовска

ВИДЕО: Густа магла и опасен воздух вечерва во Скопје, Маџир Маало загадено со ПМ10 седум пати над дозволеното

Маја Илиевска-Пачемска