Превозниците можат да возат најмногу 50% патници од вкупниот број седишта

Од:

На денешната владина седница е донесена Уредба со законска сила со која се утврдува дека при вршење на јавниот превоз на патници, за време на траење на вонредната состојба, превозникот во возилото е должен да го организира превозот со задолжително одржување на растојание од најмалку два метри меѓу патниците и може да има најмногу 50% патници од вкупниот број на седишта, не сметајќи го седиштето на возачот.

Уредбата предвидува дека глоба во износ од 250 евра во денарска противвредност ќе му се изрече за прекршок на физичко лице ако врши превоз на патници спротивно од оваа уредба со законска сила, додека глоба во износ од 500 евра во денарска противвредност ќе му се изрече за прекршок на физичко лице-трговец поединец и правно лице ако врши превоз на патници спротивно на член 3-а од оваа уредба со законска сила.

На одговорното лице во правниот субјект ќе му се изрече глоба во износ од 150 евра во денарска противвредност, утврдува уредбата.

Би можело да ве интересира

Алтернатива сè уште нема конкретен предлог за позициите во Владата

Катерина Павлова-Николовска

Од владината седница: Динамизирање на соработката и што поскоро одржување на наредната сесија на Стратешкиот дијалог

Ана Ололовска

Владата го утврди Предлог законот кој предвидува казината да бидат оддалечени од училиштата

Ана Ололовска

Влада: Европската комисија со предлог за нова помош до 100 милиони евра за С. Македонија

Ана Ололовска

АА: Интензивни разговори за затворање на сите прашања на преговарачката маса

Ана Ололовска

ЗНМ: Односот на владините службеници е цензура