ПЕИ ја напушти коалицијата Сојуз за иднината

Од:

Фијат Цаноски излезе од коалицијата „Сојуз за иднината“. ПЕИ на последните седници на партиските органи ги анализирале резултатите од последните локални избори и заклучиле дека е неопходно редефинирање на позициите што на партијата ќе и донесат поголем бенефит во нејзиното политичко делување.

„Првенствено почитувајќи ја волјата на нашето членство, водејќи се од заложбите за посилно и поконкретно реализирање на програмските определби на ПЕИ, за унапредување на правата на нашето членство кое е мултиетнично о особено за соодветно вклучување на Торбешите како засебна етничк заедница во системот на институционално делување, одлучивме понатаму да не сме дел до „Здружената опозиција – Сојуз за иднината“ а нашето политичко делување ќе биде самостојно и независно од било кој политчки блок или партија“ – стои во соопштението на ПЕИ.

ПЕИ има тројца свои пратеници, лидерот Фијат Цаноски, Mевмет Џемаиловски и Рејхан Дурмиши. Во рамките на на ПЕИ функционираше и Санџачката лига, односно пратениците Сафет Бишевац и Ленче Николовска, кои пред да бидат парламентарци беа новинари на некогашната А1 телевизија. Досега двајцата изјавуваа дека без разлика на одлуките на ПЕИ, тие ќе останат во коалицијата со СДСМ.

Би можело да ве интересира

ПЕИ бара крвниците и насилниците најостро да бидат санкционирани

Наум Локоски

ПЕИ во опозициската коалиција

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Цаноски: Со задоволство ја потпишавме Платформата за демократска Македонија

Ана Ололовска

Фијат Цаноски се повлекува од политика

Емир Латифовиќ

ПЕИ ја објави листата за парламентарните избори 2014

Емир Латифовиќ

ПЕИ ќе оди самостојно на парламентарните избори

Емир Латифовиќ