Отворен времениот граничен премин Стрезимир-Рестелица

Од:

Времениот Граничен премин Стрезимир – Рестелица на македонско-косовската граница од денеска и официјално е отворен за минување на граѓаните на двете држави, во присуство на министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски и неговиот косовски колега Џелал Свечла и вицепремиеркате на Косово Емилија Реџепи.

Преминот што се наоѓа на планината Кораб, на тромеѓето Северна Македонија-Албанија- Косово, ќе работи до 1 септември годинава од 08.00 до 20.00 часот.

За минување на границата ќе важат истите правила како и на другите гранични премини, односно важечка патна исправа (пасош или лична карта).

Министерството за внатрешни работи информира дека преминот е значаен за развојот на туризмот на општините од двете страни на границата, како и за меѓусебното поврзување на жителите од општините ќе ги задоволи потребите во овој период на граѓаните кои живеат на подрачјето на Општина Маврово и Ростуше, Република Северна Македонија и Општина Драгаш, Република Косово, а ќе ги користат во најголем број жителите на селата Ростуше, Велебрдо и Жировница – од македонска страна, и на селото Рестелица, од косовска страна.

Би можело да ве интересира

Мета го потпиша договорот за заеднички гранични контроли со Македонија

А1он

Албанија го ратификува договорот со Македонија за заеднички контроли на граничните премини

А1он

Владата го усвои предлог-законот за заеднички гранични контроли и премини со Албанија

А1он

Запленета дрога во возило на МВР на албанско-црногорската граница

А1он

Отсега и за излез од Македонија ќе биде потребен ПЦР тест или вакцина за оние кои немаат прележано Ковид-19

А1он

Од септември карантин за оние кои се враќаат во Македонија, а немаат ПЦР тест или потврда за вакцинација

А1он