Олеснета постапката за донациите за справување со коронавирусот

Од:

Министерството за правда подготви уредба за да ја олесни постапката на донаторите во нивните хумани намери да донираат на буџетските корисници за тие полесно да се справат со состојбите предизвикани од коронавирусот Ковид-19.

Според новата Уредбата со законска сила за примена на Законот за донации и за спонзорствадонаторите не треба повеќе да поднесуваат барање за потврдување на јавен интерес до Министерството за правда, бидејќи за овој вид на донации со уредбата е утврдено дека се од јавен интерес.

„Тоа значи дека донаторите за да остварат даночно олеснување за овој вид на донации, до Управата за јавни приходи не треба повеќе да доставуваат копија од решение на Министерството за правда за потврден јавен интерес на донацијата, како што беше досега.За сите други донации, донаторите ќе можат барањето за потврдување на јавниот интерес и придружните документи да ги доставуваат до Министерството за правда и во електронска форма, а Министерството ќе може да ја спроведува оваа постапка и по електронски пат, што досега не беше законски признаен начин на спроведување на постапката“, се вели во соопштението.

Би можело да ве интересира

ССНМ: Дури 70 отсто од медиумските работници известуваат од кризи без осигурување во случај на повреда

А1он

69% од позитивните со Ковид 19 и 79% од починатите се невакцинирани

А1он

342 нови случаи на Ковид-19, седум починати лица

Ана Ололовска

Предусловите за влез во Грција продолжени за уште една седмица

Ана Ололовска

Вакцините штитат од смрт од Ковид-19, различно се ефективни во спречувањето хоспитализација

Ана Ололовска

17 починати и 333 новозаразени од Ковид-19

А1он