Одбраната нa Мијалков: Одлуката на Апелациониот суд е праведна, заснована е на докази и факти

Од:

Одбраната на Сашо Мијалков ја поздравува одлуката на Апелациониот суд во Скопје затоа што, како што истакнуваат во соопштението истата е законита и праведна и заснована на доказите и фактите кои се наведени во жалбата поднесена против првостепената пресуда.

„Во текот на целата главна расправа одбраната укажуваше на бројните повреди на законот. Повреди кои доведоа до неоснована и правно неиздржана пресуда. Наместо да одговори на сите отворени прашања околу незаконското следење на комуникации, Основниот суд без аргументи и докази донесе осудителна пресуда против нашиот клиент. Пресуда за која беше јасно дека нема да ја издржи проверката во повисокиот суд“, се потенцира во напишаното.

Според одбраната на Мијалков, актуелните политички напади врз судскиот совет во Апелациониот суд во Скопје кој одлучуваше по поднесените жалби за предметот се неприфатливи и заслужуваат најсериозна осуда.

„Одбраната се уште ја нема добиено пресудата на Апелациониот суд во Скопје и се уште не ги знае аргументите и насоките на второстепениот суд. Знае само дека се изразува “загриженост” или “згрозување” од највисоки државни функционери од извршната власт. Тоа е директно мешање и вршење притисок врз судската власт која мора да биде независна. Уште позагрижувачки е дека таквиот притисок е јавен и покажува дека оправдан бил стравот за политичко мешање уште од самиот почеток на постапката и се влијаело да се донесе првостепена пресуда каква што беше донесена.

За ваквите притисоци и мешање во судската власт ќе го информираме и Судот за човекови права во Стразбур бидејќи цениме дека со тоа се нарушуваат правата на нашиот клиент за фер и правично судење кое во ваква атмосфера и хајка врз судиите е невозможно тоа да се добие“, се подвлекува во соопштението.

Додаваат дека ниту претседателот на државата, ниту министрите во владата не се тие кои треба да носат судски одлуки. Тоа право, како што оценуваат, им припаѓа исклучиво на оние кои дале заклетва дека ќе делат правда и биле избрани за тоа, а се останато според нив е недозволено мешање кое го урива интегритетот на судството кој заради политичките влијанија е сериозно разнишан.

Би можело да ве интересира

Повторената постапка за „Таргет-Тврдина“ одложена за утре

ВИДЕО: Мијалков овојпат со затворско комбе симнат позади судот, завршни зборови за „Титаник 2“

Кристијан Ландов

Пет месеци судиите ја пишувале пресудата за „Трезор“, втор предмет за кој е ослободен Мијалков

Кристијан Ландов

Двојни аршини: Мијалков привилегиран и во затвор, правилата за затворениците – не важат и за него

Кристијан Ландов

Извештајот за судиите кои го ослободија Мијалков се изготвува, Судски совет ќе се потруди сам да дознава кога предмети се чуваат по фиоки

Кристијан Ландов

(ВИДЕО) Мијалков донесен во судот: Прашан дали доаѓа од Мериот или од затворот во Струга

Кристијан Ландов